Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
22 Μαρτίου, 2016

7 Βήματα για να Αγοράσεις Μεταχειρισμένο Αυτοκίνητο από Ιδιώτη

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Είτε το αγοράσεις από έμπορο είτε από ιδιώτη, τον ίδιο χρόνο θα αφιερώσεις, το ίδιο “άγχος” θα έχεις, το ίδιο προσεκτικός θα πρέπει να είσαι.

Το σημαντικό παρ’όλα αυτά σε μια τέτοια κατάσταση είναι να είσαι ενημερωμένος. Για να μην σε κοροϊδέψει κανείς, για να ξέρεις πως να χειριστείς τις καταστάσεις, για να μην σε εξαπατήσουν.

Μην ξεχνάς ότι μία από τις μεγαλύτερες “απάτες” που έχουμε βιώσει ως εταιρία ήταν από ιδιώτη! Ναι, δυστυχώς και η εξαπάτηση αποτελεί μέρος της πραγματικότητας.

Αν λοιπόν έχεις βρει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη, διάβασε τα παρακάτω βήματα που θα σε βοηθήσουν να πάρεις μια σωστή απόφαση.

  1. Ψάξε στο Internet τον αριθμό τηλεφώνου του ιδιώτη. Βάζοντας στο Google τον αριθμό κινητού που υπάρχει στην αγγελία, θα πάρεις μια πρώτη ιδέα για τις τελευταίες δραστηριότητες του ιδιώτη σχετικά με την αγοραπωλησία αυτοκινήτων. Αυτό το βήμα σε βοηθάει να καταλάβεις εκ των προτέρων αν ο συγκεκριμένος ιδιώτης είναι “κατά συρροή” έμπορος ή όχι.
  1. Προσπάθησε να βγάλεις “λαβράκι” από την τηλεφωνική συνομιλία. Μια έξυπνη εισαγωγή από το τηλέφωνο είναι να πεις “σας τηλεφωνώ για το αυτοκίνητο που είδα στην αγγελία”. Αν ο συνομιλιτής απαντήσει “ποιο αυτοκίνητο;” τότε εύλογα θα πρέπει να αναρωτηθείς γιατί ένας ιδιώτης πουλάει παραπάνω από ένα αυτοκίνητα. Ναι, δυστυχώς, οι άνθρωποι στις μέρες μας μπορεί να χάνουν τις δουλειές τους ή να μετακομίζουν στο εξωτερικό και να χρειάζεται να πουλήσουν τα δύο ή τρία αυτοκίνητά τους. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα και μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να σε προβληματίζει!
  1. Ρώτησε ευθέως τον ιδιώτη αν το αυτοκίνητο που πουλάει είναι δικό του. Ρώτα πόσο καιρό έχει στην ιδιοκτησία του το αυτοκίνητο. Απαντήσεις του τύπου “το πουλάω εκ μέρους της γιαγιάς μου” ή “το έχω μόνο δύο μήνες” πρέπει να σε υποψιάζουν. Στην καλύτερη περίπτωση σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ξέρει πολλά για το αυτοκίνητο που θέλεις να αγοράσεις. Στη χειρότερη πουλάει συστηματικά αυτοκίνητα-ερείπια, με σκοπό, τι άλλο, το κέρδος.
  1. Ζήτησε να δεις το βιβλίο σέρβις του αυτοκινήτου. Αν ο ιδιοκτήτης δεν το έχει, ρώτησε να σου πει το συνεργείο στο οποίο έγιναν τα σέρβις του αυτοκινήτου. Επικοινώνησε με το συνεργείο και ζήτησε να δεις το αρχείο με τις εργασίες που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Βεβαιώσου ότι τα στοιχεία του ιδιώτη που αναγράφονται είναι τα ίδια με του ατόμου που διαπραγματεύεσαι.
  1. Έλεγξε το αυτοκίνητο μόνος σου. Εξέτασε προσεκτικά το εξωτερικό του αυτοκινήτου και ψάξε για σημεία κακής εφαρμογής των προφυλακτήρων ή των θυρών. Ανοιγόκλεισε όλες τις πόρτες και βεβαιώσου ότι ανοίγουν και κλείνουν ομαλά. Μην ξεχάσεις να ελέγξεις τα λάστιχα γιατί το κόστος τους είναι σημαντικό. Έλεγξε το εσωτερικό του αυτοκινήτου, ρύθμισε το κάθισμα οδηγού/συνοδηγού και επεξεργάσου όλα τα κουμπάκια που ενεργοποιούν τις ηλεκτρονικές λειτουργίες, όπως το A/C.
  1. Κάνε test drive. Έχεις κάθε δικαίωμα πριν αγοράσεις ένα αυτοκίνητο να το οδηγήσεις! Με ένα test drive, εκτός από την οδηγική αίσθηση μπορείς να καταλάβεις και πολλά άλλα. Προσπάθησε να βγεις σε κάποια λεωφόρο, να κάνεις μια προσπέραση, να φρενάρεις. Πήγαινε σε κάποιον ελεύθερο χώρο και έλεγξε το σύστημα διεύθυνσης. Εκμεταλλεύσου τον χώρο και εξερεύνησε όλο το φάσμα περιστροφής του τιμονιού.  Τα σαμαράκια επίσης, είναι ένα καλό τεστ για να αποκαλυφθούν οι φθορές στις αναρτήσεις.
  1. Έλεγξε το αυτοκίνητο σε κάποιον μηχανικό της εμπιστοσύνης σου. Πρέπει να γίνει πλήρης έλεγχος σε πλαίσιο, μηχανή, εσωτερικό, εξωτερικό, ηλεκτρικά μέρη και ενεργητική ασφάλεια γιατί πολλά (και σοβαρά) θέματα ένα άπειρο μάτι θα τα χάσει. Εμάς, αυτή είναι η δουλειά μας!

Μέχρι πρότινος, η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου θεωρείτο μια κίνηση η οποία εμπεριείχε ρίσκο. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Αυτό συνέβαινε γιατί δεν υπήρχε κάποιος ανεξάρτητος φορέας, ανάμεσα στον αγοραστή και τον πωλητή, ο οποίος αντικειμενικά και χωρίς κανένα συμφέρον, θα σου πει την κατάσταση του αυτοκινήτου που θέλεις να αγοράσεις.

Η Spotmechanic ιδρύθηκε γι’αυτό το λόγο. Για να ξέρεις ακριβώς τι αγοράζεις.

30 Shares
Share30
Tweet
Pin
Share