Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
23 Σεπτεμβρίου, 2015

Όταν κάποιοι ιδιώτες το παίζουν έμποροι

Από την αρχή της λειτουργίας μας μέχρι τώρα έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές ευχάριστες, αλλά και δυσάρεστες καταστάσεις κατά την διάρκεια των ελέγχων.

Η αλήθεια είναι πως ως Spotmechanic έχουμε ήδη ελέγξει αυτοκίνητα στους περισσότερους επαγγελματίες της Αττικής καθώς επίσης και σε έναν σεβαστό αριθμό ιδιωτών.

Ό,τι περίεργο βλέπουμε, το οποίο αντιτάσσεται της προσπάθειάς μας για διαφάνεια στην αγορά, το δημοσιεύουμε μέσω αυτού εδώ του blog ώστε να ενημερώνουμε το κοινό.

Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε σε μία κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με την αγοραπωλησία αυτοκινήτων ερασιτεχνικά ή ακόμα και από χόμπι, ενώ είναι ιδιώτες.

Τι σημαίνει αυτό; Αγοράζουν και πωλούν αυτοκίνητα χωρίς να είναι φέρουν την απαραίτητη άδεια του επαγγελματία, κυρίως για να βγάλουν κάποια έξτρα αφορολόγητα χρήματα, εφόσον και η Ελληνική νομοθεσία το επιτρέπει.

Έχουμε συναντήσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις που ενώ δεν τις κατακρίνουμε εφόσον δεν μας αφορούν άμεσα, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Θα θέλαμε λοιπόν να δώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι πρέπει να προσέξετε αν βρεθείτε κοντά σε μία τέτοια περίπτωση, αναλύοντας την όλη διαδικασία ώστε να μάθουν κάποια πράγματα και αυτοί που δεν γνωρίζουν.

Πως θα καταλάβεις ότι πρόκειται για τέτοια περίπτωση;

  • Στην online αγγελία ο ιδιοκτήτης είναι πάντα ιδιώτης (ένα όνομα), όχι ένας επαγγελματίας έμπορος
  • Το αυτοκίνητο έχει περάσει στην ιδιοκτησία του το πολύ ένα έτος πριν (συνήθως όμως μιλάμε για τρίμηνο-εξάμηνο)
  • Σε πολλές περιπτώσεις τα οχήματα έχουν έρθει απευθείας από το εξωτερικό, ενώ κάποια από αυτά δεν έχουν εκτελωνιστεί καν, και φυσικά δεν έχουν πινακίδες και πληρωμένα τέλη
  • Οι πιο οργανωμένοι/επιτυχημένοι πουλάνε 2 και 3 αυτοκίνητα ταυτόχρονα κάθε φορά, οπότε αν ψάξεις θα βρεις και άλλη αγγελία του ίδιου ιδιώτη (ίδιο όνομα, ίδιο τηλέφωνο) με άλλο αυτοκίνητο

Τι κερδίζουν από αυτή τη διαδικασία οι ιδιοκτήτες αυτοί;

Τη διαφορά του κόστους αγοράς από την τιμή μεταπώλησης, αφορολόγητα (ούτε ΦΠΑ ούτε φόρος κερδών), τόσο απλά. Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την αφορολόγητη μεταβίβαση/πώληση αγαθών μεταξύ ιδιωτών όταν «αυτή δεν γίνεται με σκοπό το κέρδος», οπότε αν κάποιος δεν δηλώσει από μόνος του στις αρχές πως έχει τέτοιο σκοπό…

Γιατί αυτή η διαδικασία θέλει προσοχή;

Με μια τέτοια αγορά ο ενδιαφερόμενος χάνει τα πλεονεκτήματα της αγοράς από ιδιώτη, αλλά και αυτά της αγοράς από έμπορο. Και εξηγούμαστε:

  • Τα πουλάει ως ιδιώτης, χωρίς να ξέρει όμως το αυτοκίνητο. Δεν μπορείς να τον «ψαρέψεις», να τον πιάσεις στο φιλότιμο, ή να σου δώσει αναλυτικά στοιχεία για συμβάντα του παρελθόντος. Το πιο σημαντικό, δεν μπορείς να κρίνεις από τον άνθρωπο που βλέπεις μπροστά σου, καθώς δεν ήταν δικό του το αμάξι
  • Οι άνθρωποι αυτοί , όπως κάθε ιδιώτης, δεν έχουν ούτε το κεφάλαιο, ούτε το δίκτυο που έχει ένας επαγγελματίας, ειδικά στο εξωτερικό. Θα επωμιστούν οι ίδιοι τα έξοδα του ταξιδιού, και αν το αμάξι από κοντά δεν είναι καλό, δύσκολα θα απορρίψουν την αγορά και θα γυρίσουν άπρακτοι πίσω. Θα το φέρουν το αμάξι, με την ελπίδα να πουληθεί και να βγάλει τουλάχιστον το κόστος του
  • Δεν είσαι καλυμμένος για την αγορά αυτή από κάποια αρχή. Οι έμποροι λειτουργούν μέσα σε ένα ορισμένο νομοθετικό πλαίσιο, με απώτερο σκοπό την προστασία του καταναλωτή. Εδώ αυτό δεν υφίσταται
  • Ο απώτερος σκοπός του ιδιοκτήτη αυτού είναι το κέρδος, μόνο, για αυτό και το κάνει. Δεν έχει να χάσει κάτι, μόνο τα λεφτά που έχει δώσει για το αμάξι αν δεν το πουλήσει. Δεν φοβάται για παράδειγμα μην αμαυρώσει το όνομά του στην αγορά, όπως φοβάται ένας επαγγελματίας που προσπαθεί να χτίσει εμπιστοσύνη με τους πελάτες του

Ως Spotmechanic, θα αγοράζαμε ένα τέτοιο όχημα;

Λογικά ναι, αν ο εξονυχιστικός μας έλεγχος το έβγαζε σε καλή κατάσταση! Θα προσέχαμε όμως τα εξής:

  • Το όχημα να έχει άδεια κυκλοφορίας
  • Να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τον πραγματικό πωλητή
  • Να βεβαιωνόμαστε ότι η μεταβίβαση έχει πραγματοποιηθεί, ειδικά για αυτοκίνητο εισαγωγής (δεν θα ήθελες να το αγοράσεις ενώ ακόμα δεν έχει εκτελωνιστεί και να κολλήσει στη γραφειοκρατία του τελωνείου)

Έχεις κάποια απορία; Στείλε μας μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ή κάλεσέ μας στο 211 7800 708

 

  • Eτικέτες:
25 Shares
Share25
Tweet
Pin
Share