Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
18 Οκτωβρίου, 2017

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα φίλτρα DPF

Σχεδόν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα diesel διαθέτουν ένα φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων (Diesel Particulate Filter), το οποίο για οικονομία χρόνου θα το ακούσεις ως “DPF”.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πως λειτουργεί το DPF, πως πρέπει να το συντηρήσεις αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αγοράζοντας ένα μεταχειρισμένο diesel χωρίς ιστορικό service.

Από πότε τα αυτοκίνητα diesel χρησιμοποιούν DPF;

Όταν ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός για τις εκπομπές ρύπων το 2009, τα αυτοκίνητα diesel τεχνολογίας Euro 5 ήταν υποχρεωμένα να διαθέτουν φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων.

Με την ονομασία φίλτρου γίνεται σαφής ο λόγος ύπαρξής του: να φιλτράρει τα τοξικά, μικροσκοπικά σωματίδια τα οποία εκπέμπονται με τα καυσαέρια του κινητήρα. Ο στόχος του DPF είναι να μειώσει κατά 80% τις εκπομπές των βλαβερών μικροσωματιδίων (ακάθαρτα σωματίδια άνθρακα) τα οποία διαρρέουν στην ατμόσφαιρα και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των ανθρώπων.

Τι ακριβώς κάνει το DPF;

Η “δουλειά” του DPF είναι να φιλτράρει και να αποθηκεύει τον επιβλαβή καπνό που παράγεται από τον diesel κινητήρα με σκοπό να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Επειδή όμως τα φίλτρα έχουν περιορισμένο χώρο αποθήκευσης, τα μικροσωματίδια που κατακρατούνται πρέπει να “καίγονται” τακτικά και να αναγεννάται το DPF.

Αν η συσσωρευμένη αιθάλη μπλοκάρει τη λειτουργία του φίλτρου, τότε ο κινητήρας μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί και να χρειάζεται επισκευή, πολλές φορές με μεγάλο κόστος.

Τι είναι η αναγέννηση φίλτρου DPF;

Η αναγέννηση του φίλτρου καίει και απομακρύνει την συσσωρευμένη κάπνα και αποτρέπει τον έντονο μαύρο καπνό που βλέπουμε όταν ένα αυτοκίνητο diesel παλιάς τεχνολογίας επιταχύνει.

Υπάρχουν δύο τύποι αναγέννησης: η ενεργητική και η παθητική. Η παθητική θα συμβεί όταν το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει, εκμεταλλευόμενο τις υψηλές θερμοκρασίες που παράγονται από τα καυσαέριά του. Αν η παθητική αναγέννηση συμβαίνει τακτικά, τότε η συσσωρευμένη αιθάλη θα μπορεί να καεί επαρκώς και να μετατραπεί σε στάχτη.

Για να συμβεί η αναγέννηση στο φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων, το αυτοκίνητο θα πρέπει να κινείται για περισσότερο από 15 λεπτά της ώρας και με ταχύτητα μεγαλύτερη των 65 χλμ/ώρα. Αν το DPF δεν μπορεί να αναγεννηθεί παθητικά, θα αναγεννηθεί ενεργητικά ανεβάζοντας τη θερμοκρασία των καυσαερίων που βγαίνουν από την εξάτμιση, ψεκάζοντας περισσότερο καύσιμο στους κυλίνδρους του κινητήρα.

Πως θα καταλάβεις ότι γίνεται αναγέννηση του φίλτρου;

Όταν το DPF αναγεννάται τότε οι ανεμιστήρες του αυτοκινήτου θα αρχίσουν να λειτουργούν, η κατανάλωση του καυσίμου θα αυξηθεί και γενικότερα θα υπάρχει μια έντονη οσμή. Αν το αυτοκίνητο έχει σύστημα start/stop, θα το καταλάβεις από την αυτόματη απενεργοποίησή του.

Τι θα συμβεί αν η αναγέννηση του DPF δεν γίνει σωστά;

Αν η διαδικασία της αναγέννησης υφίσταται συχνές παρεμβολές, τότε στο κοντέρ θα ανάψει το αντίστοιχο λαμπάκι του φίλτρου.

Αυτό συνήθως συμβαίνει στα αυτοκίνητα που κάνουν πολλές και σύντομες διαδρομές ή κινούνται σε συνθήκες που ευνοούν το σύστημα start/stop και δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία του κινητήρα στο επίπεδο που πρέπει ώστε να γίνει η παθητική αναγέννηση.

Το πιο απλό που έχεις να κάνεις για να αποφύγεις το λαμπάκι είναι να μην κινείσαι συνεχώς σε αστικό περιβάλλον και τακτικά (π.χ. κάθε 1.000 χλμ) να οδηγείς σε ανοιχτό δρόμο ώστε να δημιουργούνται συνθήκες αναγέννησης και να καθαρίζει το φίλτρο.

Αν παρ’όλα αυτά το λαμπάκι του φίλτρου DPF ανάψει, τότε πήγαινε σε ένα μεγάλο δρόμο, π.χ αυτοκινητόδρομο και οδήγησε για 15 λεπτά ώστε να δώσεις την ευκαιρία στο DPF να αναγεννηθεί σωστά! Αν παραμελήσεις το προειδοποιητικό λαμπάκι, το αυτοκίνητο θα μπει σε ημι-λειτουργία για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη βλάβη στον κινητήρα.

Αν μείνει αναμμένο για περισσότερο διάστημα, το φίλτρο DPF δεν θα είναι ικανό να αναγεννηθεί από μόνο του και θα χρειαστεί να καθαριστεί ή να αντικατασταθεί. Έχε υπόψιν σου ότι αν θέλεις να αγοράσεις καινούριο αυτοκίνητο, οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν δίνουν εγγύηση για την αντικατάσταση του DPF αν η βλάβη προκληθεί από λανθασμένους χειρισμούς του οδηγού.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι να χρησιμοποιείς το σωστό λιπαντικό για τον κινητήρα, καθώς πολλά λάδια περιέχουν πρόσθετα στοιχεία που μπλοκάρουν το φίλτρο DPF και το “μπουκώνουν”.

Επίσης, χρησιμοποιώντας κακής ποιότητας καύσιμο και οδηγώντας πολλές φορές με το λαμπάκι του πετρελαίου αναμμένο, μπορεί να βλάψει το φίλτρο γιατί το αυτοκίνητο θα αποφύγει την αναγέννηση με απώτερο σκοπό να εξοικονομήσει καύσιμο.

Τι να κάνεις όταν η ενεργητική ή η παθητική αναγέννηση δεν λειτουργεί;

Μπορείς να αγοράσεις ένα καθαριστικό φίλτρου DPF, αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο η μέθοδος αυτή θα είναι αποτελεσματική. Γενικά, καλό είναι αυτή τη δουλειά να την αναλάβει κάποιος επαγγελματίας. Αν το συνεργείο που πηγαίνεις δεν αναλαμβάνει “αναγκαστική” αναγέννηση, μπορείς να ζητήσεις να σου αφαιρέσουν το DPF και να το στείλουν σε κάποιον εξειδικευμένο να το καθαρίσει.

Ποιο είναι το κόστος για ένα καινούριο φίλτρο DPF;

Αν δεν συντηρείς το DPF σωστά, η επιπλέον αιθάλη μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα το φίλτρο. Αν συμβεί αυτό τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα κόστος της τάξης των 1000€ έως 4000€,  αναλόγως με τη μάρκα του αυτοκινήτου. Μπορείς βέβαια να βρεις και ένα DPF φθηνότερα, αλλά σιγουρέψου ότι είναι ο σωστός τύπος για το αυτοκίνητό σου διότι μπορεί να μην λειτουργεί σωστά και να προκύψουν κοστοβόρες ζημιές.

To δίλημμα βενζίνη vs diesel

Αν καθημερινά διανύεις λίγα χιλιόμετρα και κάνεις σύντομες διαδρομές, τότε θα σου προτείναμε να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο που να κινείται με βενζίνη, διότι όπως γνωρίζεις τα diesel κοστίζουν πιο ακριβά.

Τα σωστά κριτήρια για να αγοράσεις ένα diesel αυτοκίνητο και να αποσβέσεις το έξτρα κόστος που δαπάνησες κατά την αγορά του, είναι δύο:

  1. Να διανύεις πολλά χιλιόμετρα το χρόνο, από 18.000 χλμ. και πάνω.
  2. Να θέλεις να το κρατήσεις για πολλά χρόνια. Αν σκοπεύεις να το κρατήσεις για 2-3 χρόνια και μετά το δώσεις, δεν θα δεις κάποια διαφορά στη τσέπη σου, αντιθέτως θα βγεις μάλλον χαμένος λόγω κόστους αγοράς

[Διάβασε: Κλασικά διλήμματα: Βενζίνη vs Πετρέλαιο]

Diesel και γυρισμένα χιλιόμετρα: Θέλει προσοχή!

Το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων αν συντηρείται σωστά διαρκεί για περίπου 160.000 χιλιόμετρα. Επομένως, όταν αναζητάς ένα μεταχειρισμένο diesel αυτοκίνητο θέλει μεγάλη προσοχή γιατί πολλοί παραποιούν τα χιλιόμετρα και παρουσιάζουν ένα αυτοκίνητο ως τη μεγάλη “ευκαιρία” που δεν πρέπει να χάσεις!

Οι πραγματικές ευκαιρίες όμως είναι λίγες. H μεγάλη ζήτηση για φθηνά αυτοκίνητα diesel καλύπτεται ως επί το πλείστον με οχήματα από το εξωτερικό, τα οποία συνήθως εισάγονται με 2οο+ χιλιάδες χιλιόμετρα (για να έχουν χαμηλότερους δασμούς στο τελωνείο) και στη συνέχεια πωλούνται στην χώρα μας με μόλις 60, 70 και 80.000 χλμ.! Για αυτό ένας καλός έλεγχος στο ιστορικό του αυτοκινήτου είναι απαραίτητος!

Κατέβασε τον οδηγό γυρισμένων χιλιομέτρων της Spotawheel και μάθε πως θα αποφύγεις την απάτη!

Βρες ελεγμένα diesel

  • Eτικέτες:
13 Shares
Share13
Tweet
Pin
Share