Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
26 Ιανουαρίου, 2017

Τι είναι η Υδρολίσθηση και Πως την Αντιμετωπίζουμε;

Όταν βρέχει και οδηγούμε, ένα τρομακτικό φαινόμενο που μπορεί να μας συμβεί είναι η υδρολίσθηση. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε “σώοι και αβλαβείς” είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.

Ναι, είναι τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο ταυτόχρονα!

Η υδρολίσθηση συμβαίνει όταν η ποσότητα του νερού που βρίσκεται στο οδόστρωμα είναι τόσο μεγάλη ώστε τα ελαστικά του αυτοκινήτου να μην μπορούν να κάνουν σωστά τη “δουλειά” τους, δηλαδή να απομακρύνουν το νερό μέσω των αυλακώσεων που διαθέτουν.

Έτσι, ένα λεπτό στρώμα νερού παρεμβάλλεται μεταξύ του πέλματος του ελαστικού και του οδοστρώματος με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να μην έχει καθόλου πρόσφυση και να γλιστράει τρομακτικά προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Πως αντιμετωπίζεται λοιπόν η υδρολίσθηση;

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την υδρολίσθηση είναι να φροντίζουμε πάντα ώστε τα ελαστικά μας να είναι σε άριστη κατάσταση. Όταν δε, μιλάμε για ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που μόλις έχουμε αγοράσει, τότε η προσοχή μας πρέπει να είναι μεγαλύτερη! Διάβασε το σχετικό μας άρθρο για να μάθεις πως να ελέγξεις μόνος σου τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου πριν την αγορά!

Σωστοί χειρισμοί στην οδήγηση 

Η οδήγηση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να αποφύγουμε την υδρολίσθηση. Αυτό που απαιτείται αρχικά είναι να μην τρέχουμε και να αποφεύγουμε τα σημεία του δρόμου που φαίνεται να έχουν μαζέψει μεγάλες ποσότητες νερού. Από εκεί και πέρα όμως, αν παρά την προσεκτική μας οδήγηση η υδρολίσθηση συμβεί, το κλειδί βρίσκεται στην ψυχραιμία των χειρισμών.

Αυτό που συνήθως τείνει να κάνει ένας οδηγός μόλις νιώσει ότι χάνεται ο έλεγχος του αυτοκινήτου είναι να πανικοβληθεί και νευρικά να στρίψει το τιμόνι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την πορεία του αυτοκινήτου. Αυτή η αντίδραση θα ήταν σωστή σε άλλες περιπτώσεις (της υπερστροφής για παράδειγμα), όταν όμως μιλάμε για την υδρολίσθηση, η αντιμετώπιση αυτή είναι τελείως λάθος! Το μόνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία, πιστέψτε με!

Δίνω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο και βρέχει πολύ. Από την δεξιά πλευρά βλέπω τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και στο βάθος την υπέροχη θέα του γκρεμού που καταλήγει στη θάλασσα, ενώ από την αριστερή πλευρά υπάρχει η λωρίδα του αντίθετου ρεύματος, βράχια και βουνό.

Εκεί που οδηγώ προσεκτικά και η ταχύτητά μου είναι χαμηλή, ξαφνικά νιώθω το τιμόνι ελαφρύ και το αυτοκίνητο να “επιπλέει” ανεξέλεγκτο, προς τα δεξιά. Ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να σώσω αυτή την κατάσταση παρά μόνο να φροντίσω ώστε όταν ξαναβρεθεί η πρόσφυση, το αυτοκίνητο να συνεχίσει με ασφάλεια την πορεία του. Αυτό που πρέπει να κάνω λοιπόν, είναι να στρίψω το τιμόνι προς τα αριστερά τόσο ώστε όταν βρεθεί η πρόσφυση να μπω όσο το δυνατόν πιο ομαλά στη σωστή πορεία του δρόμου.

Αν αντιθέτως πανικοβληθώ και στρίψω το τιμόνι σχεδόν όλο αριστερά ελπίζοντας πως θα αποσοβήσω τον κίνδυνο να πέσω στον γκρεμό, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι:

  1. Τίποτα! Όταν χάνεται η πρόσφυση σε τέτοιες συνθήκες, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στρίβοντας το τιμόνι
  2. Να βρεθώ αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να τρακάρω, ακόμα και να ντελαπάρω το αυτοκίνητο. Αυτό θα συμβεί γιατί θα έχω στρίψει τους τροχούς μου προς τα αριστερά, τη “σίγουρη” πλευρά του δρόμου, και μόλις η πρόσφυση ξαναβρεθεί, από εκεί που “έπλεε” το αυτοκίνητο προς τον γκρεμό, ξαφνικά η δυναμική και η ισορροπία του θα αλλάξουν τόσο βίαια, και με το που υπάρξει τριβή μεταξύ ελαστικού και οδοστρώματος, το αυτοκίνητο θα κατευθυνθεί προς τα εκεί που δείχνουν οι ρόδες.

Σκεφτείτε το λίγο! Tο αυτοκίνητο λόγω της υδρολίσθησης έχει χαράξει την πορεία του ελαφρά προς τα δεξιά και μόλις βρεθεί η πρόσφυση (πράγμα λογικό, δεν κρατάει πολύ αυτή τρομακτική στιγμή) οι τροχοί του θα είναι στραμμένοι προς την αντίθετη κατεύθυνση και το αμάξωμα θα αναγκαστεί να αλλάξει κατεύθυνση σχεδόν 60 μοίρες. Ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει είναι μεγάλος…

Γι’αυτό η μόνη λύση είναι η ψυχραιμία και οι λεπτοί χειρισμοί. Ούτε τα φρένα, ούτε οι απότομες “τιμονιές” μπορούν να σώσουν την κατάσταση!  

Το ξέρουμε, είναι τρομακτικό να βλέπεις το αυτοκίνητο να οδεύει προς τον γκρεμό χωρίς να μπορείς να επέμβεις, ωστόσο η παραπανω τεχνική είναι η πιο σωστή για να αντιμετωπίσεις τον κίνδυνο της υδρολίσθισης και αποτελεί ένα από τα πρώτα μαθήματα που διδάσκονται στις διάφορες σχολές ασφαλούς οδήγησης!

19 Shares
Share19
Tweet
Pin
Share