Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
18 Μαρτίου, 2016

5 προτάσεις για το πρώτο σου αυτοκίνητο

Όντας νέος, αν δεν έχεις κάνει τις οικονομίες σου, δεν μπορείς να έχεις μεγάλες απαιτήσεις από τους γονείς σου. Πόσο μάλλον στην αγορά ενός αυτοκινήτου. Όπως και να έχει, η ώρα για το πρώτο σου αυτοκίνητο έχει έρθει και εσύ προσπαθείς να διαλέξεις το καταλληλότερο. Τι να είναι αυτό άραγε;

Δεν ξέρω τι λες, αλλά μάλλον μεταχειρισμένο θα είναι. Η αγορά εκεί έξω προσφέρει τόσο πολλές επιλογές σε προσιτή τιμή, που μπορείς να βρεις ένα πραγματικά πολύ καλό αυτοκίνητο! Αρκεί να ψάξεις και φυσικά…να προσέχεις!

Τι αγοράζεις λοιπόν; Προτεραιότητα σαφώς έχει η ασφάλεια: Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το αυτοκίνητο που αγοράζεις δεν έχει εμπλακεί σε σημαντικό τρακάρισμα στο παρελθόν. Από κει και πέρα όμως η λογική λέει ότι θα κοιτάξεις για κάτι που να ταιριάζει με τον χαρακτήρα σου και την ιδιοσυγκρασία σου! Κάτι στιλάτο, γρήγορο, μικρό, “τζιποειδές”, κάμπριο. Κάτι πάντως!

Εμείς συγκεντρώσαμε 5 αυτοκίνητα με χαρακτήρα, όπου το καθένα αντιπροσωπεύει έναν τύπο της σημερινής νεολαίας! Αλήθεια, εσύ τι τύπος είσαι;

Fiat 500 (2007-σήμερα)

Η δεσποινίς

Το διαχρονικό ντιζάιν του μικρού Fiat μπορεί να προσελκύει και τους άντρες, αλλά τα χαρτιά της Spotmechanic “φωνάζουν” από μόνα τους: Νο.1 επιλογή για τις γυναίκες και όχι άδικα!

Είναι μικρό, στιλάτο, μοντέρνο, ζωηρό, είναι ένα αυτοκίνητο με άποψη. Έχει ποιοτικότερο εσωτερικό από ένα Panda και κάτω από το μικρό του καπό αναπνέουν σιωπηλά, τα μικρά, οικονομικά μοτέρ της Fiat. Το παίρνεις και αυτόματο αν δεν είσαι εξοικειωμένη με τα χειροκίνητα.

Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε 4 κινητήρες:

  • 0,9-λίτρων TwinAir (τούρμπο) με 85 άλογα στη μια έκδοση και 105 στην άλλη, η οποία προσφέρει και 6-τάχυτο κιβώτιο για βέλτιστη απόδοση και οικονομία του κινητήρα.
  • 1,2-λίτρων, 8-βάλβιδο κινητήρα βενζίνης με τα 69 άλογα
  • Τον άλλο βενζινοκινητήρα των 1,4-λίτρων MultiAir με τα 102 άλογα
  • Τέλος, το Fiat 500 diesel 1,3-λίτρων Multijet με 75 και 95 άλογα.

O 0,9-λίτρων TwinAir κινητήρας είναι μια καλή επιλογή καθώς είναι αρκετά οικονομικός και διαθέτει start/stop και “Eco” για οικονομική λειτουργία του κινητήρα.

Η μέση τιμή για ένα μεταχειρισμένο Fiat 500 είναι γύρω στις 10.000€

Mini Cooper S (2001-2013)

Ο νέος είναι ωραίος (και γρήγορος)

Είναι ο Δαβίδ απέναντι στους εκάστοτε Γολιάθ που κυκλοφορούν στο δρόμο. Πολύ καλά στημένο (κυρίως η έκδοση R53 που έβγαινε έως το 2006), προσθιοκίνητο με χαρακτήρα “μπόλικον” και δύναμη τόση για να ευχαριστιέσαι το κάθε “άνοιγμα” στο γκάζι.

Ο κινητήρας της έκδοσης με τον κωδικό R53 έχει ένα υπερσυμιεζόμενο σύνολο χωρητικότητας 1,6-λίτρων απόδοσης 163 ίππων, ο οποίος μετέπειτα αυξήθηκε στα 170. Η έκδοση από το 2006 έως το 2013 (R56) απέσυρε τον “κομπρέσορα” και απέκτησε τούμπο. Δεν είναι οι πιο οικονομικοί κινητήρες της χρονιάς, αλλά είναι αποδοτικοί και γεμάτοι “όρεξη”. Ο τελευταίος αποδίδει έως και 184 άλογα και με την χρήση της Twin Scroll τεχνολογίας στο τούρμπο, το λεγόμενο “turbo lag”, πάει περίπατο. Το μόνο που πρέπει να προσέχεις είναι μερικά συχνά προβλήματα ενός Mini Coopper S, αλλά γι’αυτό είμαστε εδώ!

Το εσωτερικό του είναι ιδιαίτερο γι’αυτό και οι απόψεις διίστανται. Το σίγουρο είναι ότι έχει ξεκάθαρη ταυτότητα και σε αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία.

Γενικότερα μια πολύ καλή επιλογή, γερμανικής ποιότητας και με γαλαζοαίματο DNA! Εξού και η τσιμπημένη του τιμή. Η μέση τιμή για το R53 είναι 8.000€ και για το R56, 11.900€

Ford Fiesta (2008-σήμερα)

Τι αμαξάρα έχω πάρει θεέ μου;

Ένα αυτοκίνητο σύγχρονο αλλά φαινομενικά πιο “σοβαρό” από τα υπόλοιπα. Με μοντέρνο, δυναμικό σχήμα, εξαιρετικούς κινητήρες, πολύ χαμηλή κατανάλωση και υποδειγματική ισορροπία στο δρόμο, το Ford Fiesta είναι από τις καλύτερες επιλογές στην κατηγορία του!

Οι κινητήρες που μπορείς να επιλέξεις είναι οι εξής:

  • 1,25-λίτρων Duratec, 82 ίππων με 5-τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων
  • 1,0-λίτρων Duratec Ti-VCT, ο οποίος αντικατέστησε τον 1,25-λίτρων και αποδίδει 80 ίππους
  • 1,0-λίτρων Ecoboost: Ο κινητήρας που κέρδισε το βραβείο του “κινητήρα της χρονιάς”, τρεις φορές στη σειρά. Είναι τρικύλινδρος και αποδίδει 92, 125 και 140 ίππους (black/red εκδόσεις).
  • 1,6 Ecoboost: Αντικαταστάθηκε και αυτός από τον 1000-άρη. Αποδίδει 105 ίππους
  • 1,6 TDCi Duratorq ο οποίος είναι diesel, έχει start/stop σύστημα και αποδίδει από 68 έως 95 ίππους.

Το εσωτερικό του Fiesta είναι καλής ποιότητας και αρκετά άνετο για μικρό αυτοκίνητο. Μπορεί το ταμπλό να μοιάζει λίγο ξεπερασμένο χρονικά, όμως είναι απολύτως λειτουργικό. Συγκριτικά με το Peugeot 208 και το Renault Clio, το Fiesta έχει καλύτερη ηχομόνωση, του λείπει όμως χώρος στο πορτ-μπαγκάζ (276 λίτρα).

Μια καθαρά value for money επιλογή. Το Ford Fiesta θα το βρεις με μέση τιμή 6.800€

Mazda MX-5 (1988-2005)

Χμμ, να πάω στην πίστα αυτό το σ/κ;

Μιλάμε για τα Mazda MX-5 πρώτης και δεύτερης γενιάς. Τα λεγόμενα ΝΑ και ΝΒ. Αν παρόλα αυτά ενδιαφέρεσαι για το Mazda MX-5 NC, έχουμε κάνει μεγαλύτερη ανάλυση σε άλλο άρθρο!

Μικρό, οδηγοκεντρικό, πισωκίνητο roadster, το MX-5 όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι πολύ δημοφιλές για τους ενθουσιώδεις τις πισωκίνητης οδήγησης. Ιδανικό για τους δρόμους και το κλίμα της Ελλάδας, οικονομικό και από τα πιο αξιόπιστα μεταχειρισμένα που μπορείς να αγοράσεις!

Τα διαθέσιμα μοτέρ και στα δύο μοντέλα είναι δύο βενζινοκινητήρες. Για το αυτοκίνητο της πρώτης γενιάς (ΝΑ) υπάρχει υπάρχει ένας 1,6-λίτρων με 90 και 116 άλογα και ένας 1,8-λίτρων με 130 και 135 άλογα. Αντίστοιχα, για το ΝΒ (1998-2005), ο 1,6-λίτρων αποδίδει 110 και 115 άλογα και ο 1,8-λίτρων, 142 και 148 άλογα.

Το εσωτερικό του είναι απλό και σίγουρα, τα σημάδια του χρόνου είναι φανερά. Από την άλλη όμως τα πλαστικά είναι καλής ποιότητας και η θέση οδήγησης πολύ καλά μελετημένη.

Εξαιρετικά ζυγισμένο σασί, με διπλά ανεξάρτητα ψαλίδια μπρος-πίσω, αντιστρεπτικές ράβδους και δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς, το ΜΧ-5 είναι ένα αυτοκίνητο με επίκεντρο τον οδηγό.

Η μέση τιμή κυμαίνεται στα 3.900€.

Suzuki Jimny

Ο εναλλακτικός

Ένα από τα πιο αξιόπιστα και φθηνά τετρακίνητα που θα βρεις ως μεταχειρισμένο. Το Jimny είναι ένα μίνιμαλ, μικρό “τζιπ”, ιδιαίτερα αγαπητό ως εργαλείο Off-Road αλλά και ως εναλλακτική άποψη για “αυτοκίνητο πόλης”.

Ο μικρός κινητήρας των 1,3-λίτρων αποδίδει 85 άλογα και είναι ιδιαίτερα οικονομικός και αξιόπιστος. Δεν είναι ο πιο γρήγορος στην κατηγορία του αλλά είναι αρκετά ικανός, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση.

Στο εσωτερικό τα πράγματα είναι λίγο στριμωχτά και η ηχομόνωση δεν είναι η καλύτερη της κατηγορίας. Με 4 θέσεις και ένα μικρό πορτ-μπαγκάζ, το Jimny δεν μπορεί θα χωρέσει άνετα τις αποσκευές σου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα σε πάει μέχρι εκεί που θα του ζητήσεις. Όπου και αν είναι αυτό.

Λόγω των μικρών του διαστάσεων, με το Jimny στην πόλη θα βρεις να παρκάρεις εύκολα.

Η μέση τιμή που θα βρεις μεταχειρισμένο ένα Suzuki Jimny είναι στα 5.400€.

Έχουμε και λέμε..

Αυτοκίνητα για νέους οδηγούς και νέους γενικότερα, υπάρχουν πολλά! Όποιο μεταχειρισμένο και να επιλέξεις, σιγουρέψου πρώτα ότι θα το ελέγξεις λεπτομερώς για να μην απογοητευτείς εκ των υστέρων. Εμείς θα σε βοηθήσουμε να πάρεις τη σωστή απόφαση και θα σου πούμε τα πράγματα με το όνομά τους! Γιατί έτσι πρέπει!

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share