Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
05 Φεβρουαρίου, 2016

Οδηγός αγοράς Smart ForTwo

Παρκάρει κάθετα, είναι σούπερ οικονομικό, μπορεί να το οδηγήσει ακόμα και η γιαγιά σου, έχει μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και είναι το δημοφιλέστερο “μικρό” αυτοκίνητο παγκοσμίως! Για εμάς, αποτελεί τη δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή των πελατών μας!

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου Smart ForTwo απαιτεί χρόνο και εμπεριέχει ρίσκο, μιας και ο αριθμός των διαθέσιμων αυτοκινήτων στην αγορά είναι ιδιαιτέρως υψηλός και πρέπει για κάθε μοντέλο να λάβεις διαφορετικούς παράγοντες υπόψη σου. Κατά τ’άλλα μιλάμε για τον πρωταθλητή πωλήσεων στην κατηγορία του, προσφέροντας στον οδηγό ευκολίες που μόνο μοτοσυκλετιστές απολαμβάνουν!

Ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του; 

Όλα τα μοντέλα Smart εξοπλίζονται με τρικύλινδρους, κατά βάση τούρμπο, κινητήρες οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου (μην ψάξεις μπροστά), κάτω από το πορτ-μπαγκάζ. Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω σειριακών ή αυτόματων κιβωτίων, ενώ η μεικτή κατανάλωση κυμαίνεται από 3 έως 5 λίτρα/100χλμ.

Τα Smart ForTwo δεν έχουν υδραυλικό τιμόνι, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα διότι η ιδιαίτερη διάταξη του κινητήρα και οι μικροί σε διαστάσεις εμπρός τροχοί συμβάλλουν στην ελαφριά του αίσθηση. Όπως και να’χει πάντως, υδραυλικό δεν είναι. Τέλος, το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου αγγίζει τα 740 κιλά!

Τιμές που θα βρεις ένα μεταχειρισμένο Smart ForTwo

Μιας και είναι μοντέλο που κυκλοφορεί στους δρόμους εδώ και 18 χρόνια, η διακύμανση της τιμής που μπορεί να αποκτήσεις ένα μεταχειρισμένο Smart ForTwo είναι μεγάλη. Μια μέση τιμή, είναι κάτι περισσότερο από 5.000 ευρώ. Παρ’όλα αυτά διαφέρει ανάλογα με την χρονολογία του μοντέλου και την έκδοση. Σημαντικό είναι να έχεις κατά νου ότι οι επιλογές σου θα είναι πολλές και οι πιθανότητες να βρεις κάποιο “σκάρτο”, αυξημένες.

Μια (πολύ μικρή) ιστορική αναδρομή

Το Smart ForTwo έκανε το ντεμπούτο του το 1998, ύστερα από την απόφαση της Daimler AG (της εταιρείας πίσω από τη Mercedes-Benz) να συνεργαστεί με τη γνωστή ελβετική ωρολογοποιία Swatch!

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας Mercedes και Swatch ήταν η παραγωγή ενός εξαιρετικά μικρού σε διαστάσεις αυτοκινήτου με τον ακρωνύμιο Smart: Swatch Mercedes ART!

Από το 1998 μέχρι σήμερα το Smart μετράει τρεις γενιές! Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι εκδόσεις του Smart ForTwo.

SMART ForTwo 600cc (1η γενιά: W450)

Το πρώτο Smart έβγαινε στην παραγωγή με standard 2 αερόσακους, ABS, ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας TRUST+, σειριακό ημιαυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων και immobilizer. Σημαντικό μειονέκτημα ωστόσο, είναι η απουσία A/C.  Κατά γενική ομολογία, τα Smart πρώτης γενιάς έχουν ελλείψεις σε ζητήματα ενεργητικής ασφάλειας, ενώ οι κινητήρες των 599 κ.εκ. πάσχουν αξιοπιστίας.

Γενικά χαρακτηριστικά

Κυβικά: Βενζίνη: 599 cc – Diesel: 799cc
Ιπποδύναμη: Βενζίνη: 45, 55, 62 ίπποι – Diesel: 41 ίπποι
Τέλη κυκλοφορίας: 55€
Παραγωγή: 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003
Διαστήματα service: ανά 15.000 χλμ.
Κατανάλωση καυσίμου: Βενζίνη: 5 λίτρα/100 χλμ – Diesel: 4,1 λίτρα/100 χλμ

SMART ForTwo 700cc (1η γενιά: Facelift)

Μετά το 2003, η χωρητικότητα των κινητήρων του Smart αυξήθηκε στα 698 κ.εκ., απέκτησε αναβαθμισμένη τουρμπίνα και συνεπώς πιο αξιόπιστο κινητήρα από εκείνον των 599 κ.εκ. Επιπλέον, το αυτοκίνητο εξοπλίστηκε με αναρτήσεις τύπου McPherson, οι οποίες και έδωσαν ποιοτικότερο πάτημα στο δρόμο.

Τέλος, στα πλαίσια βελτίωσης της ενεργητικής ασφάλειας, το Smart απέκτησε νέα ηλεκτρονικά συστήματα όπως, ESP, CBD (Cornering Brake Control), ASR (Acceleration Slip Control), HAS (Hill Start Assist), ενώ το ABS εμπλουτίστηκε με EBD (Electronic Brakeforce Distribution), το οποίο προσαρμόζει ηλεκτρονικά το ποσοστό δύναμης που ασκούν τα φρένα στους τροχούς, ανάλογα με την κατάσταση της επιφάνειας του δρόμου.

Γενικά χαρακτηριστικά

Κυβικά: Βενζίνη: 698 cc – Diesel: 799cc
Ιπποδύναμη: Βενζίνη: 50, 61 ίπποι – Diesel: 41 ίπποι
Τέλη κυκλοφορίας: 55€
Παραγωγή: 2003, 2004, 2005, 2006, 2007
Διαστήματα service: ανά 15.000 χλμ.
Κατανάλωση καυσίμου: Βενζίνη: 4,7 λίτρα/100 χλμ – Diesel: 4,1 λίτρα/100 χλμ

SMART ForTwo 1000cc (2η γενιά: W451)

Έχοντας επιλύσει τα ζητήματα ασφαλείας, οι μηχανικοί της Smart έβαλαν στόχο να αυξήσουν τις επιδόσεις του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με την βέλτιστη οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι η τοποθέτηση νέων κινητήρων 1000 κ.εκ. και το λανσάρισμα του νέου 5-τάχυτου αυτόματου κιβωτίου.

Όπως σε πολλά μοντέλα της αγοράς, υπάρχει και εδώ το γνωστό δίλημμα: Smart Diesel ή Βενζίνη; Εμείς αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά για κάθε επιλογή, καταλήξαμε: επιλέγοντας το Diesel, θα εξοικονομήσεις κατά μέσο όρο 1500€ μέσα σε 3 χρόνια!

Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση της 2ης γενιάς, το 2008, η Smart εισήγαγε την έκδοση MHD (Micro Hybrid Drive) η οποία ενσωματώνει το σύστημα start/stop, επιτρέποντας στον κινητήρα να σβήνει όταν η ταχύτητα πέφτει χαμηλότερα των 8χλμ/ώρα. Το αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογίας, επηρέασε θετικά, τόσο την τσέπη του οδηγού, όσο και το περιβάλλον.

Γενικά χαρακτηριστικά

Κυβικά: Βενζίνη: 999 cc – Diesel: 799cc
Ιπποδύναμη: Βενζίνη: 61, 71, 84 ίπποι – Diesel: 45 ίπποι
Τέλη κυκλοφορίας: Παραμένουν τα ίδια μέχρι τα μοντέλα του 2010. Από το ’10 και μετά: 100€-104€. Οι mhd δεν πληρώνουν τέλη.
Παραγωγή: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012
Διαστήματα service: ανά 15.000 χλμ.
Κατανάλωση καυσίμου: Βενζίνη: 4,7 λίτρα/100 χλμ – Diesel: 4,1 λίτρα/100 χλμ
Κατανάλωση καυσίμου (mhd): 4,2 λίτρα/100 χλμ

SMART ForTwo 1000cc (2012-2014)

Το Smart ForTwo από το 2012 και έπειτα ανανεώνεται σχεδιαστικά και αποκτά δυναμικότερη αμφίεση “φορώντας” νέα, μεγαλύτερη γρίλια εμπρός, νέα φαρδύτερα φτερά καθώς και οριζόντιες LED δέσμες στα εμπρός φωτιστικά σώματα που ακολουθούσαν την γενικότερη τάση της εποχής!

Γενικά χαρακτηριστικά

Κυβικά: Βενζίνη: 999 cc – Diesel: 799cc
Ιπποδύναμη: Βενζίνη: 61, 71, 84 ίπποι – Diesel: 45 ίπποι
Τέλη κυκλοφορίας: 100€-104€
Παραγωγή: 2012, 2013, 2014
Διαστήματα service: ανά 15.000 χλμ.
Κατανάλωση καυσίμου: Βενζίνη: 4,7 λίτρα/100 χλμ – Diesel: 3,3 λίτρα/100 χλμ
Κατανάλωση καυσίμου (mhd): 4,2 λίτρα/100 χλμ

SMART ForTwo 900cc/1000cc (3η γενιά: W453-W454)

Το Smart ForTwo νέας γενιάς είναι στην ουσία ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο, το οποίο, εκτός του νέου design που παραπέμπει στα μοντέλα της Mercedes-Benz, έχει μεγαλώσει σε χώρους και έχει “γερμανοποιηθεί” περισσότερο σε επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας.

Γενικά χαρακτηριστικά

Κυβικά: Βενζίνη: 898 cc, 999 cc
Ιπποδύναμη: Βενζίνη: 60, 71, 90 ίπποι
Τέλη κυκλοφορίας: Δεν έχει
Παραγωγή: 2014 – σήμερα
Διαστήματα service: ανά 15.000 χλμ.
Κατανάλωση καυσίμου: Βενζίνη: 4,1 λίτρα/100 χλμ

Πως σε βοηθάει η Spotmechanic στην απόκτηση ενός Smart ForTwo;

Η οικονομική και εύκολη μετακίνησή μας είναι βασικός λόγος για την απόκτηση ενός μεταχειρισμένου Smart ForTwo. Με τον έλεγχο 180 σημείων και τη γραπτή αναφορά μας, σε βοηθάμε να αποφύγεις μια κακή αγορά και τελικά… να βγεις εκτός budget!

ΠΛΑΙΣΙΟ

Αν και μικρό, οι μηχανικοί της Smart έχουν δώσει τεράστια προσοχή σε αυτόν τον τομέα ώστε να ενισχύσουν την παθητική ασφάλεια του αυτοκινήτου. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίας γενιάς Smart δεν διστάζει να τα βάλει με τον μεγαλύτερό του ξάδερφο, ένα Mercedes S-Class, περίπου 2,5 τόνων!

ΜΗΧΑΝΙΚΑ

Ένα σύνηθες φαινόμενο για πολλά μεταχειρισμένα Smart ForTwo είναι η απρόσεκτη χρήση και η κακή συντήρηση του κινητήρα από τους ιδιοκτήτες τους. Κατά συνέπεια, προτεραιότητα μας είναι να ελέγξουμε την τουρμπίνα για ρωγμές και φθορές. Κάποιες από τις κλασικές ενδείξεις που οδηγούν σε μια τέτοια διαπίστωση είναι ο θόρυβος που προέρχεται από την φτερωτή της τουρμπίνας που μοιάζει σαν σφύριγμα. Αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος είναι η αυξημένη κατανάλωση λαδιού και συνεπώς η αντίστροφη μέτρηση της διάρκειας ζωής του κινητήρα. Γι’αυτό και πολλά Smart 600cc και 700cc χρειάζονται (αν δεν έχουν ήδη κάνει) ανακατασκευή του κινητήρα περίπου από τα 90.000 χλμ και μετά.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο θερμοστάτης «κολλάει» ανοιχτός, όταν βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτός της αναποτελεσματικής λίπανσης του κινητήρα, αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω προβλήματα στα υπόλοιπα μηχανικά μέρη.

Γύρω στα 65.000 χλμ παρατηρείται φθορά της αντλίας νερού. Οι μηχανικοί μας θα ελέγξουν για τυχών θόρυβο και θα επιβεβαιώσουμε την καλή λειτουργία.

Έχουμε παρατηρήσει ότι πολλά Smart με το μοτέρ των 700κ.εκ. έχουν ελαττωματικές βάσεις κινητήρα και χρίζουν αντικατάστασης. Δεν είναι κάτι πολύ ανησυχητικό αλλά θέλει προσοχή.

Η Spotmechanic στο έλεγχό της καλύπτει κινητήρα και λοιπά μηχανικά μέρη, σύστημα ψύξης και μετάδοση/κιβώτιο, συνδυάζοντας ευρήματα από τον οπτικό έλεγχο στο χώρο του κινητήρα, τον έλεγχο πατώματος με τις ράμπες ανύψωσης καθώς και το test drive. Δες σε λεπτομέρεια τα αποτελέσματα του μηχανικού ελέγχου εδώ

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το Smart ForTwo κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του έχει αποκτήσει όλα εκείνα τα συστήματα που είναι απαραίτητα για να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη ανατροπή (τουμπάρισμα) ή και σύγκρουση. Τα συστήματα για τα οποία αναφερόμαστε πιο πάνω (βλέπε Smart ForTwo 1η Γενιά Facelift), σε συνδυασμό με τις σφιχτές αναρτήσεις που δεν επιτρέπουν μεγάλες κλίσεις του αμαξώματος, μετατρέπουν το Smart σε ένα αρκετά ασφαλές αυτοκίνητο.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Με ποιοτικά υλικά κατασκευής, το Smart ForTwo συνθέτει ένα απλό και minimal εσωτερικό που ταιριάζει στο γενικότερο χαρακτήρα του! Οι μηχανικοί μας έχουν παρατηρήσει ότι τα πλαϊνά παράθυρα των Smart δεν έχουν καλή στεγανότητα. Μπορείς και μόνος σου να ελέγξεις για σημάδια διαρροής, ψάχνοντας για κηλίδες από νερό μέσα από το πλαϊνό τζάμι ή για υγρασία κάτω από τα πατάκια οδηγού και συνοδηγού.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Τα σημεία που έχουμε παρατηρήσει να είναι πιο ευάλωτα στο εξωτερικό των Smart είναι λίγα και, σχεδόν, ασήμαντα. Το ένα θέμα είναι η διάρκεια του χρώματος στο χρόνο και το άλλο είναι το ανεπαρκές κλείδωμα του καπό. Στην πρώτη περίπτωση το χρώμα είναι ευαίσθητο στον ήλιο με αποτέλεσμα να έχει την τάση να ξεθωριάζει, ενώ στη δεύτερη, το καπό του αυτοκινήτου, απλά, γίνεται εύκολη λεία για τους επίδοξους ληστές.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΡΗ

Τα ηλεκτρικά μέρη ενός Smart συνήθως είναι απλά και δεν δημιουργούν προβλήματα. Για εμάς το “συνήθως” δεν αρκεί! Θα ελέγξουμε διεξοδικά όλα τα ηλεκτρικά μέρη και θα βρεις την κατάσταση για το κάθε σημείο, γραπτώς στη σελίδα 9 της γραπτής μας αναφοράς που λαμβάνεις μετά τον έλεγχο!

Δες τα προβλήματα μεταχειρισμένων Smart!

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις μεταχειρισμένο Smart ForTwo

  • Το 1ο και ίσως πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι τα Smart των 600cc και 700cc από τις 90.000 χλμ, συνήθως χρειάζονται ανακατασκευή κινητήρα. Καλό είναι να είσαι υποψιασμένος, γιατί το κόστος ανακατασκευής είναι περίπου στα 1.500 ευρώ.
  • Τα πρώτα μοντέλα, που έβγαιναν μέχρι το 2003, με τον κινητήρα των 600 κ.εκ. είναι τα πιο αναξιόπιστα και ο μέσος όρος απροβλημάτιστης χρήσης τους είναι περίπου μέχρι 60.000 χιλιόμετρα. Τα προβλήματα της τουρμπίνας που είδαμε παραπάνω οδηγούν στην αυξημένη κατανάλωση λαδιού και τη γενικότερη δυσλειτουργία του κινητήρα.
  • Όλα τα Smart είναι εξαιρετικά “ευάλωτα” στην κλοπή! Είναι ίσως το Νο.1 υποψήφιο προς κλοπή όχημα κυρίως λόγω του υψηλού κόστους ανταλλακτικών που κάνει τη ζήτηση φθηνότερων (άρα και των κλεμμένων) μερών, ιδιαίτερα αυξημένη. Μπορείς όμως να προστατευτείς έχοντας υπόψιν σου 8 βασικές συμβουλές για να μην σου το κλέψουν!
  • Με πολύ μικρό κόστος μπορείς να μετατρέψεις το σειριακό κιβώτιο σε αυτόματο και να έχεις την επιλογή να χρησιμοποιείς και τα δύο. Το αυτόματο κιβώτιο αυξάνει σημαντικά την οικονομία καυσίμου και βελτιώνει την οδηγική εμπειρία.
  • Τέλος, καλό είναι να διασταυρώσεις την εργοστασιακή έκδοση μέσω του αριθμού πλαισίου σε μία αντιπροσωπεία. Σε πολλές περιπτώσεις ένα μεταχειρισμένο Smart ForTwo πωλείται ως έκδοση Pulse ή Passion (περισσότερα extra), ενώ εργοστασιακά είναι έκδοση Pure (βασικός εξοπλισμός). Απλά τοποθετούν αργότερα τον extra εξοπλισμό. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τον λόγο που κάποιος μπορεί να ακολουθεί τέτοια πρακτική…

Συμπέρασμα

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με βασική χρήση εντός πόλης. Πρακτικά θα σε βολέψει πάρα πολύ, οδηγικά όμως δεν αποτελεί κάποια συγκινητική επιλογή. Το σειριακό κιβώτιο είναι αρκετά αργό και τα ηλεκτρονικά συστήματα μαζί με το ηλεκτρονικό γκάζι περιορίζουν την ελευθερία του οδηγού για πιο παιχνιδιάρικες βόλτες. Αναμφισβήτητα όμως, πρόκειται για μια επιλογή που δύσκολα θα απογοητεύσει κάποιον, ειδικά για αυτά που προσφέρει! Γι’αυτό άλλωστε αποτελεί και το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο στην κατηγορία του.

Βρες ελεγμένα μεταχειρισμένα Smart στο spotawheel.gr

17 Shares
Share17
Tweet
Pin
Share