Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
20 Απριλίου, 2016

Οδηγός Αγοράς Μεταχειρισμένης Mercedes-Benz SLK 200 (R171) (2004-2010)

Η Mercedes-Benz SLK είναι ένα αυτοκίνητο που χαίρεσαι να βρίσκεσαι μέσα και να καλύπτεις χιλιόμετρα μαζί του. Με την άνετη ανάρτηση και την αναδιπλούμενη μεταλλική οροφή, θα μπορείς να κυκλοφορείς καθημερινά και να χαίρεσαι την κάθε στιγμή μαζί του!

Σε αυτόν τον οδηγό αγοράς εξετάζουμε τις μεταχειρισμένες SLK 200 R171! Ένα αυτοκίνητο με ξεκάθαρη ταυτότητα που διαθέτει όλες εκείνες τις αρετές για τις οποίες φημίζεται η μάρκα!

Τα υπέρ: Καλής ποιότητας εσωτερικό, ωραίο και κομψό ντιζάιν στο εξωτερικό, ποιότητα κύλισης, αξιοπιστία εργοστασιακής ανάρτησης.

Τα κατά: Περιορισμένος χώρος για τους πίσω επιβάτες, τριγμοί από την μεταλλική οροφή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΕΓΓΡΑΦΑ

Χρονολογία: 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
Κυβικά: 1796  κ.εκ.
Ιπποδύναμη: 163-184 άλογα
Ροπή: 249 Nm
0-100: 7,9 δευτερόλεπτα
Τελική: 232 χλμ/ώρα
Βάρος: 1315 κιλά
Τέλη κυκλοφορίας (2016): 300€-320
Διαστήματα service: ανά 15.000 χλμ
Μέση κατανάλωση: 8 λίτρα/100χλμ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Το πλαίσιο της Mercedes-Benz SLK στο τεστ πρόσκρουσης της Euro NCAP απέκτησε 4 αστέρια, βαθμολογία ισάξια των λοιπών roadster.

Η SLK, σε αντίθεση με κάποιους ανταγωνιστές, δεν είναι ένα αυτοκίνητο που προσφέρει ιδιαίτερες οδηγικές συγκινήσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το αντίθετο μάλιστα. Ο τρόπος με τον οποίο το πλαίσιο φιλτράρει τις ανωμαλίες του δρόμου είναι υποδειγματικός και σαν αποτέλεσμα αυτή η Mercedes προσφέρει απαράμιλλη άνεση και κύλιση.

Το τιμόνι της δεν φτάνει την αμεσότητα εκείνου της BMW Z4, παρ’όλα αυτά είναι ευχάριστο και αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με εκείνο της SLK πρώτης γενιάς που βγήκε το 1996.

Οι εργοστασιακές αναρτήσεις είναι ιδανικές για τη χώρα μας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μαλακές και προσφέρουν άνεση. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι αρκετά σπορ για τους απαιτητικούς γι’αυτό είναι πολύ πιθανό να βρεις σε μια μεταχειρισμένη Mercedes-Benz SLK aftermarket αναρτήσεις.

Οι εργοστασιακές αναρτήσεις είναι πολύ ανθεκτικές και συνήθως δεν θα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα μέχρι τις 150-200.000χλμ.

ΜΗΧΑΝΙΚΑ

Ο κινητήρας της SLK 200 δεύτερης γενιάς που εξετάζουμε έχει χωρητικότητα 1,8-λίτρα, διαθέτει μηχανικό υπερσυμπιεστή (compressor) και αποδίδει 163 ίππους για τα μοντέλα από το 2004 έως το 2007 και 184 ίππους για τα facelift που έβγαιναν από το 2007 έως το 2010. Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός 5-τάχυτου ή 6-τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου, ανάλογα πάλι με την χρονολογία του μοντέλου.

Το χειροκίνητο κιβώτιο δεν φημίζεται για την ακρίβειά του στην γρήγορη οδήγηση. Πολλές μεταχειρισμένες SLK 200 που θα βρεις στις αγγελίες διατίθενται με αυτόματο κιβώτιο, γι’αυτό έλεγξε την λειτουργία του. Θα πρέπει να αλλάζει τις ταχύτητες με ομαλό τρόπο και χωρίς κραδασμούς.

Στο αυτόματο κιβώτιο, σύμφωνα με τη Mercedes, θα πρέπει να γίνεται αλλαγή υγρών στα 60.00χλμ, επομένως έλεγξε το βιβλίο σέρβις!

Κάποιοι κινητήρες της SLK 200 έχουν παρουσιάσει διαρροή στο υδραυλικό κύκλωμα του μεταβλητού χρονισμού των εκκεντροφόρων, με αποτέλεσμα το λάδι που διαρρέει να δημιουργεί προβλήματα στην πλεξούδα και κατά συνέπεια άλλες ηλεκτρολογικής φύσεως δυσλειτουργίες. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, η Mercedes χρησιμοποιεί μια «λαδοπαγίδα» όπου πλέον χρησιμοποιείται και από όλα τα συνεργεία.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΡΗ

Σχετικά με τα ηλεκτρικά μέρη της Mercedes-Benz SLK 200 δεν έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένα προβλήματα.

Είναι σημαντικό ωστόσο, πριν αγοράσεις μια μεταχειρισμένη SLK 200 να ελέγξεις όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες του αυτοκινήτου και τη μπαταρία για να βεβαιωθείς ότι δεν θα σου προκύψουν απρόβλεπτα έξοδα στο μέλλον.

Ο τεχνικός έλεγχος της Spotmechanic καλύπτει ανάρτηση και άξονες, το σύστημα διεύθυνσης, το σύστημα πέδησης καθώς και τις ρόδες και τα ελαστικά, ενώ καταγράφουμε την κατάστασή τους είτε υπάρχει κάποιο εύρημα είτε όχι. Δες και τα 38 σημεία που κοιτάμε με πάνω από 50 ελέγχους εδώ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Το εσωτερικό της SLK διαθέτει ποιότητα και είναι αρκετά χρηστικό για τους δύο επιβάτες. Ο χώρος αποσκευών με κλειστή την οροφή είναι στα 300 λίτρα (παρόμοιος με της BMW Z4) ενώ όταν αυτή είναι ανοιγμένη, περιορίζεται στα 208 λίτρα.

Σε κάποιες μεταχειρισμένες SLK 200 μπορεί να βρεις πρόσθετο στον εξοπλισμό το σύστημα θέρμανσης “Airscarf”. Αυτό βρίσκεται στα προσκέφαλα των καθισμάτων και παρέχει θερμαινόμενο αέρα στο λαιμό των επιβατών. Σε συνδυασμό με τα standard θερμαινόμενα καθίσματα λοιπόν, θα μπορείς να οδηγείς άνετα με την οροφή κάτω, όλες τις εποχές του χρόνου!

Όπως πάντα, όταν ελέγχουμε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο στο εσωτερικό του, πειράζουμε το καθετί και βεβαιωνόμαστε ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Το A/C αν έχει πρόβλημα είναι κάτι που κοστίζει, επομένως σιγουρέψου ότι ανταποκρίνεται στις σωστές θερμοκρασίες!

Κατά τη διάρκεια του test drive, δοκίμασε την συμπεριφορά της SLK με κλειστή αλλά και ανοιχτή την μεταλλική οροφή και δώσε έμφαση στους τριγμούς που ενδέχεται να ακούσεις. Γενικά, ένα συνηθισμένο πρόβλημα στις SLK είναι ότι παρουσιάζουν τριγμούς από την οροφή.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η μεταλλική οροφή έχει πολύ καλή μόνωση και όταν είναι κλειστή δύσκολα καταλαβαίνεις ότι οδηγείς cabrio αυτοκίνητο. Ο χρόνος για να ανοίξει και να κλείσει η αναδιπλούμενη οροφή είναι 22 δευτερόλεπτα.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ένα σύνηθες πρόβλημα στις SLK είναι οι τριγμοί που παρουσιάζονται στην μεταλλική οροφή. Αν και μια λύση είναι να βάζεις σπρέυ σιλικόνης, η Mercedes έχει βγάλει ένα συγκεκριμένο λάδι, όπου ο ψεκασμός στα πλαστικά και τα ελαστικά της οροφής μια φορά το χρόνο, λύνουν αυτό το πρόβλημα.

Εμείς ελέγχουμε αν το αυτοκίνητο αν έχει επισκευαστεί στο σημείο της οροφής για να ξέρεις αν το επίπεδο ασφάλειας του αυτοκινήτου είναι στο επίπεδο που πρέπει.

Έλεγξε την κατάσταση των ελαστικών για να βεβαιωθείς ότι είναι ασφαλή και δεν χρειάζεται να τα αντικαταστήσεις στο άμεσο μέλλον.

Ο ενδελεχής έλεγχος του εξωτερικού μέρους σε μια μεταχειρισμένη Mercedes-Benz SLK 200 μπορεί να σου δώσει πολλές πληροφορίες για το ιστορικό ατυχημάτων. Η Spotmechanic χωρίζει το αυτοκίνητο σε 17 σημεία τα οποία και τα ελέγχει με κορυφαίο εξοπλισμό ανίχνευσης πάχους βαφής, ψάχνοντας παράλληλα και για αποδεικτικά κακής εφαρμογής και αποσυναρμολόγησης. Στο εξωτερικό περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των παρμπρίζ, που δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη χρονολόγηση του αυτοκινήτου.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ένα θέμα που ίσως προβληματίσει τους ενθουσιώδεις είναι το γεγονός ότι το ESP στην SLK 200 δεν απενεργοποιείται πλήρως. Κατά τ’άλλα η Mercedes-Benz SLK διαθέτει σύστημα αντι-μπλοκαρίσματος των τροχών, το γνωστό και ως ABS.

Σε τι τιμή θα το βρω σήμερα ως μεταχειρισμένο;

Mια μεταχειρισμένη Mercedes-Benz SLK 200 κρατάει την τιμή της και δεν θα την αγοράσεις όσο-όσο. Στις αγγελίες η μέση τιμή κυναίνεται γύρω στις 14.500€.

Τι εναλλακτικές έχω;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η SLK 200 είναι ένα roadster με χαρακτήρα, άνεση και ποιότητα… made by Mercedes-Benz. Μπορεί να μην έχει την αμεσότητα και τον διασκεδαστικό χαρακτήρα μιας Ζ4 ή ενός Mazda MX-5, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα ιδιαιτέρως ποθητό αυτοκίνητο. H τιμή στην οποία θα βρεις σήμερα μια μεταχειρισμένη SLK 200 ίσως σε αποθαρρύνει, αυτός όμως που ξέρει τι ζητάει, θα την ελέγξει και θα την αγοράσει χωρίς δεύτερη σκέψη!

Βρες Ελεγμένα Sport Αυτοκίνητα

 

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share