Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
31 Μαρτίου, 2016

Οδηγός Αγοράς Μεταχειρισμένου Audi A3 1,4 TFSI (2008-2012)

Το Audi A3 είναι ένα από τα καλύτερα hatchback της αγοράς. Είναι σύγχρονο, ελκυστικό, με πολύ καλή οδική συμπεριφορά και μεγάλη γκάμα κινητήρων. Η συμβίωση μαζί του είναι τόσο εύκολη όση με ενός Volkswagen Golf, πράγμα καθόλου περίεργο μιας και στην ουσία μιλάμε για το ίδιο αυτοκίνητο. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο; Αυτό το premium “άρωμα” της Audi που κάνει το Α3 λίγο πιο special. Με το τίμημά του βεβαίως βεβαίως.

Το Α3 της χρονολογίας 2008-2012 αποτελεί την αναβαθμισμένη έκδοση (facelift) της δεύτερης γενιάς του μοντέλου, που έβγαινε από το 2003. Οι πιο βασικές αλλαγές που θα παρατηρήσεις με το απερχόμενο αυτοκίνητο εντοπίζονται στο ανασχεδιασμένη και πιο επιθετική μάσκα, στα νέα φωτιστικά σώματα Halogen, στους νέους, πιο οικονομικούς κινητήρες, στη μαγνητική ανάρτηση και στο  7-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S-tronic.

Το μεταχειρισμένο Audi A3 που εξετάζουμε σε αυτό τον οδηγό αγοράς “φοράει” τον κινητήρα 1,4 TFSI απόδοσης 125 ίππων, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του το 2008.

Αξιόπιστο, best seller και νο.1 Α3 προς έλεγχο από την Spotmechanic!

Τα υπέρ: Κορυφαία ποιότητα κατασκευής, άνεση στο εσωτερικό, ποιότητα κύλισης, απόδοση και κατανάλωση κινητήρα, υψηλή μεταπωλητική αξία.

Τα κατά: Ένα Golf με τη σφραγίδα της Audi, 4 αστέρια μετά από το τεστ πρόσκρουσης της Euro NCAP

ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΕΓΓΡΑΦΑ

Χρονολογία: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012
Κυβικά: 1390  κ.εκ.
Ιπποδύναμη: 125 άλογα
Ροπή: 199 Nm
0-100: 9,4 δευτερόλεπτα
Τελική: 203 χλμ/ώρα
Βάρος: 1255 κιλά
Τέλη κυκλοφορίας (2016): 255€
Διαστήματα service: ανά 15.000 χλμ
Μέση κατανάλωση: 5,7 λίτρα/100χλμ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Στo test πρόσκρουσης του Euro NCAP, το Audi A3 απέσπασε 4 αστέρια για την ασφάλεια που προσφέρει στους επιβαίνοντες, 3 αστέρια για την προστασία των παιδιών και 1 αστέρι για την προστασία των πεζών.

H οδική συμπεριφορά του Α3 είναι υποδειγματική, προσφέροντας σταθερότητα στις στροφές και άνεση όταν ο δρόμος γίνεται ανώμαλος. Αντίθετα, το τιμόνι σε αίσθηση και ακρίβεια υστερεί αυτού της BMW Σειρά 1.

Η έκδοση της Audi με το όνομα “S line” επεμβαίνει όμορφα στο αυτοκίνητο δίνοντας τις απαραίτητες σπορ πινελιές. Οι αναρτήσεις είναι ελαφρώς πιο σφιχτές από το απλό μοντέλο με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την ποιότητα κύλισης και την άνεση από τις άφθονες λακκούβες που διαθέτουν οι δρόμοι μας.

ΜΗΧΑΝΙΚΑ

Ο κινητήρας των 1,4-λίτρων διαθέτει τούρμπο και είναι πολύ πρόθυμος πάνω σε μια προσπέραση. Το 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο είναι ευχάριστο στις επιλογές των σχέσεων και προσφέρει σαφήνεια και σφιχτό “κούμπωμα” του λεβιέ. Το 7-τάχυτο S-tronic διπλού συμπλέκτη είναι γρήγορο και οικονομικό, το ίδιο με το DSG της Volkswagen.

Σοβαρά προβλήματα με τους κινητήρες δεν έχουν αναφερθεί με αποτέλεσμα το Α3 να έχει αποκτήσει καλή φήμη σχετικά με την αξιοπιστία του. Τα μόνα που θα μπορούσαν να σημειωθούν για να ελέγξεις είναι η κατάσταση της αντλίας βενζίνης και της τρόμπας νερού. Για το πρώτο ευθύνεται η κακής ποιότητας βενζίνη και για το δεύτερο, ο χρόνος.

Ο τεχνικός έλεγχος της Spotmechanic καλύπτει ανάρτηση και άξονες, το σύστημα διεύθυνσης, το σύστημα πέδησης καθώς και τις ρόδες και τα ελαστικά, ενώ καταγράφουμε την κατάστασή τους είτε υπάρχει κάποιο εύρημα είτε όχι. Δες και τα 38 σημεία που κοιτάμε με πάνω από 50 ελέγχους εδώ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΡΗ

Στα ηλεκτρικά μέρη επίσης επικρατεί “ηρεμία” για το Audi A3. Παρ’όλα αυτά, ελέγχουμε πάντα την κατάσταση της μπαταρίας και αν όλα τα ηλεκτρικά όπως το A/C λειτουργούν κανονικά.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου κυριαρχεί αυτή η “βουβή” αίσθηση της ποιότητας. Τα πλαστικά είναι εξαιρετικά και πολύ καλά συναρμολογημένα, τα καθίσματα “βαθιά” με καλή πλευρική στήριξη και η θέση οδήγησης πλήρως ρυθμίσιμη για όλων των ειδών τους σωματότυπους.

Οι χώροι στα πίσω καθίσματα είναι άνετοι και επαρκείς για την “βολή” δύο ενηλίκων. Αν δε, προτιμήσεις να αγοράσεις το Α3 Sportback, η πρόσβαση και η πρακτικότητα του αυτοκινήτου ανεβαίνουν επίπεδο.

Το πορτ-μπαγκάζ για το Α3 Hatchback (η 3-θυρη έκδοση) γεμίζει με 350 λίτρα, ενώ το Sportback χωράει 370 λίτρα.

Μην ξεχάσεις να ελέγξεις το ντουλαπάκι. Οι “μεντεσέδες” είναι ευαίσθητοι και έχει παρατηρηθεί φθορά από “βίαιο” κλείσιμο όταν το ντουλαπάκι είναι γεμάτο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Είτε σου αρέσει το 3-θυρο αμάξωμα, είτε το Sportback, οι διαστάσεις του Α3 είναι απόλυτα συμβατές για την καθημερινή χρήση στην πόλη.

Η έκδοση S line, εξωτερικά, περιλαμβάνει 17-άρες ζάντες πέντε ακτίνων, διακριτική αεροτομή στο πίσω μέρος και διαφορετικούς προφυλακτήρες, εμπρός και πίσω αντίστοιχα.

Μην ξεχνάς ότι τα λάστιχα είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας της ασφάλειάς σου, επομένως δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάστασή τους. Διάβασε τι πρέπει να προσέξεις και πως να αξιολογήσεις τα ελαστικά του αυτοκινήτου.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το Audi A3 εξοπλίζεται με το σύστημα ευστάθειας ESP, με ABSEBD (Electronic brakeforce distribution), ASR για μείωση “σπινιαρίσματος” των τροχών κατά την εκκίνηση και τέλος με EDL (Electronic Differential Lock), σύστημα με χαρακτηριστικά μπλοκέ διαφορικού. Κάτι σαν απομίμηση.

Σε τι τιμή θα το βρω σήμερα ως μεταχειρισμένο;

H μέση τιμή που μπορείς να βρεις ένα μεταχειρισμένο Audi Α3 1,4 TFSI κυμαίνεται γύρω στις 11.000€, ενώ τα τρέχοντα έξοδα, όπως η συντήρηση και η κατανάλωση, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Α3 είναι μια εξαιρετική επιλογή μικρού οικογενειακού, με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, πολύ καλές επιδόσεις στο δρόμο και φυσιολογική, έως και χαμηλή, κατανάλωση καυσίμου. Το Sportback είναι η προτεινόμενη επιλογή γιατί προσφέρει περισσότερους χώρους και πρακτικότητα στις καθημερινές μετακινήσεις και στο ταξίδι. Προσοχή στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με “πολύ” βασικό εξοπλισμό, καθώς ήταν και είναι πολύ δημοφιλή για leasing, πράγμα που κατά κύριο λόγο, σημαίνει κακή μεταχείριση. Βέβαια, τίποτα δεν είναι απόλυτο.

Η Spotmechanic θα το ελέγξει διεξοδικά και θα σου αναφέρει με λεπτομέρεια όλα τα ευρήματα.

Βρες Ελεγμένα Audi A3

 

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share