Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
16 Σεπτεμβρίου, 2016

Οδηγός αγοράς μεταχειρισμένου Nissan Juke 1.5 dCi (2010-σήμερα)

“Συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία ενός SUV και ενός sport αυτοκινήτου. Είναι ευρύχωρο αλλά μικρό σε διαστάσεις, σκληροτράχηλο αλλά δυναμικό, πρακτικό αλλά και παιχνιδιάρικο”.

Με αυτά τα λόγια, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Nissan Ευρώπης παρουσίασε το νέο Juke στην έκθεση της Γενεύης τον Μάρτιο του 2010.

To Juke είναι από τα αυτοκίνητα που ή θα αγαπήσεις ή θα μισήσεις από την πρώτη στιγμή! Ωστόσο κάτι που δεν χωράει αμφιβολία είναι το γεγονός ότι από το 2010 που παρουσιάστηκε μέχρι και σήμερα, έχει σημειώσει τόσο υψηλά νούμερα πωλήσεων που ξάφνιασαν ακόμα και τους δημιουργούς του. Φυσικά, η ιδιαιτερότητα του σχεδιαστικά, παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή την επιτυχία. Μετά έρχονται οι κινητήρες.

Σε αυτόν τον οδηγό αγοράς εξετάζουμε τα μεταχειρισμένα Nissan Juke με τον diesel κινητήρα των 1.5 λίτρων. Αν θες λοιπόν να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο Nissan Juke, ρίξε μια ματιά στον οδηγό αγοράς για να μπορείς να δώσεις την απαραίτητη προσοχή στα σημεία που χρειάζεται.

 

Tα υπέρ: Ευελιξία στην πόλη, οικονομικός κινητήρας με καλές επιδόσεις, θέση οδήγησης, εκκεντρικός σχεδιασμός, value-for-money

Τα κατά: Περιορισμένος χώρος στα πίσω καθίσματα, μικρό πορτ-μπαγκάζ στα προ-facelift μοντέλα (πριν το 2014)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΕΓΓΡΑΦΑ

Χρονολογία: 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016
Κυβικά: 1461  κ.εκ.
Ιπποδύναμη: 110 άλογα
Ροπή: 240 Nm
0-100: 11,2 δευτερόλεπτα
Τελική: 175 χλμ/ώρα
Βάρος: 1320 κιλά
Τέλη κυκλοφορίας: 154€
Διαστήματα service: ανά 15.000 χλμ
Μέση κατανάλωση: 4,9 λίτρα/100χλμ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Στις δοκιμές πρόσκρουσης της euro NCAP το Nissan Juke απέσπασε 5 αστέρια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένα πολύ ασφαλές αυτοκίνητο Πιο συγκεκριμένα, η βαθμολογία του ως προς την ασφάλεια των επιβατών είναι 87%, ενώ για την ασφάλεια των παιδιών είναι 81%.

Το Juke μπορεί να είναι ένα υπερυψωμένο crossover, ωστόσο στο δρόμο είναι αρκετά διασκεδαστικό. Το τιμόνι έχει σωστό βάρος, το αμάξωμα έχει μικρές κλείσεις στις στροφές, ενώ η πρόσφυση είναι πανταχού παρούσα. Οι ενθουσιώδεις οδηγοί θα βρουν πολλά καλά στοιχεία!

Το 2014 το Nissan Juke δέχθηκε μια μικρή αισθητική ανανέωση, που συχνά την ακούς και ως facelift. Οι διαφορές δεν περιορίζονται μόνο στο αισθητικό κομμάτι, καθώς αλλαγές δέχθηκαν και οι αναρτήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν μια ακόμα πιο “πολιτισμένη” κύλιση στο δρόμο.

ΜΗΧΑΝΙΚΑ

Ο diesel κινητήρας του Juke που εξετάζουμε είναι χωρητικότητας 1.500 λίτρων και αποδίδει 110 ίππους. Ο συγκεκριμένος πετρελαιοκινητήρας είναι δημιούργημα της Renault και αποτελεί ένα από τα καλύτερα μηχανικά σύνολα που κυκλοφορούν στην αγορά. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η οικονομία καυσίμου και η πολύ καλή ροπή!

Αν ψάχνεις για ένα Nissan Juke 4×4, θα το βρεις μόνο στην κορυφαία βενζινοκίνητη έκδοση των 190 ίππων, αποκλειστικά σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο CVT.

Αν το μεταχειρισμένο Nissan Juke που έχεις βρει έχει εισαχθεί από επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2012, είναι πολύ πιθανό να έχει ανακληθεί λόγω της μπεκιέρας του κινητήρα. Πιο συγκεκριμένα, η ανάκληση αφορά 175 οχήματα, παραγωγής από 8/3/2010 έως και 30/1/2012.

Η Spotmechanic στο έλεγχό της καλύπτει κινητήρα και λοιπά μηχανικά μέρη, σύστημα ψύξης και μετάδοση/κιβώτιο, συνδυάζοντας ευρήματα από τον οπτικό έλεγχο στο χώρο του κινητήρα, τον έλεγχο πατώματος με τις ράμπες ανύψωσης καθώς και το test drive. Δες σε λεπτομέρεια τα αποτελέσματα του μηχανικού ελέγχου εδώ

Το πρόβλημα στην μπεκιέρα εντοπίζεται στο σημείο που αυτή ενώνεται με τον αισθητήρα πίεσης του κυκλώματος καυσίμου. Αν ο αισθητήρας δεν είναι πολύ καλά σφιγμένος σε εκείνο το σημείο, υπάρχει περίπτωση λόγω των κραδασμών και της θερμοκρασίας του κινητήρα, να χαλαρώνει προοδευτικά και να οδηγήσει σε διαρροή καυσίμου στο χώρο ανάμεσα στον αισθητήρα πίεσης καυσίμου και την μπεκιέρα.

Τσέκαρε την χρονολογία του μοντέλου και ρώτησε τον ιδιοκτήτη αν η ανάκληση αφορά το αυτοκίνητό του. Μπορείς να το σιγουρέψεις με ένα τηλεφώνημα σε κάποια επίσημη αντιπροσωπεία της Nissan.

Γενικά ο συγκεκριμένος κινητήρας είναι πολύ αξιόπιστος και δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΡΗ

Tα μόνα προβλήματα που έχουν αναφερθεί για τα Nissan Juke, αφορούν τον τομέα των ηλεκτρικών. Αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με την γρήγορη εξάντληση της μπαταρίας που ίσως να οφείλεται στον εναλλάκτη (ή αλλιώς δυναμό) ή ακόμα και στο ηλεκτρονικό κλειδί του αυτοκινήτου.

Έλεγξε πολύ καλά όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες του μεταχειρισμένου Juke που θα δεις, όπως για παράδειγμα τα παράθυρα, τα φώτα, το ραδιόφωνο το Α/C, το κλειδί και ό,τι άλλο ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Βεβαιώσου ότι όλα δουλεύουν όπως πρέπει!

Καλό θα ήταν να γίνει και μέτρηση της μπαταρίας του αυτοκινήτου για να ξέρεις την κατάστασή της και να υπολογίσεις το κόστος αντικατάστασής της αν χρειαστεί! Εμείς με ένα πολύμετρο ελέγχουμε την τάση της μπαταρίας και σου το αναφέρουμε γραπτώς. Αν δεις το νούμερο των volts να είναι γύρω στο 12.6 τότε η μπαταρία είναι φορτισμένη. Κάτω από 12 volts είναι υπο-φορτισμένη, ενώ αν δεις τη τιμή των volts κάτω από 11, είναι πολύ πιθανό το αυτοκίνητο να μην παίρνει καν μπροστά.

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Στο εσωτερικό τα πράγματα κινούνται στο ίδιο νεανικό μοτίβο με το εξωτερικό και τα χρωματιστά πλαστικά, αν και μοιάζουν φθηνά, “φωτίζουν” ευχάριστα την καμπίνα.

H υψηλή θέση οδήγησης του Juke δίνει στον οδηγό καλύτερη ορατότητα από ότι θα βρεις σε ένα συμβατικό hatchback. H πρόσβαση των επιβατών είναι πολύ εύκολη και η άνεση εντός του Juke δεν θα ενοχλήσει ιδιαίτερα. Οι ψηλοί επιβαίνοντες ίσως νιώσουν στριμωγμένοι στα πίσω καθίσματα, κυρίως λόγω του περιορισμένου χώρου πάνω από το κεφάλι.

Ο χώρος των αποσκευών αγγίζει τα 240 λίτρα και συγκριτικά με άλλα μοντέλα της κατηγορίας είναι αρκετά μικρός. Παρ’όλα αυτά υπάρχει έξτρα χώρος κάτω από το πάτωμα, ο οποίος προσθέτει στο σύνολο 11 ακόμα λίτρα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Έλεγξε την κατάσταση των ελαστικών για να βεβαιωθείς ότι είναι “φρέσκα” και ότι δεν χρειάζεται να τα αντικαταστήσεις στο άμεσο μέλλον. Ένας γρήγορος έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει την ημερομηνία κατασκευής των ελαστικών (να μην είναι παλαιότερα των 3 ετών) και το βάθος του πέλματος. Διάβασε περισσότερες λεπτομέρειες για το πως να ελέγξεις τα λάστιχα μόνος σου στο άρθρο που έχουμε γράψει.

To Juke θα το βρεις στον βασικό εξοπλισμό με ζάντες αλουμινίου 16-ιντσών.

Ο ενδελεχής έλεγχος του εξωτερικού μέρους σε ένα μεταχειρισμένο Νissan Juke μπορεί να σου δώσει πολλές πληροφορίες για το ιστορικό ατυχημάτων. Η Spotmechanic χωρίζει το αυτοκίνητο σε 17 σημεία τα οποία και τα ελέγχει με κορυφαίο εξοπλισμό ανίχνευσης πάχους βαφής, ψάχνοντας παράλληλα και για αποδεικτικά κακής εφαρμογής και αποσυναρμολόγησης. Στο εξωτερικό περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των παρμπρίζ, που δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη χρονολόγηση του αυτοκινήτου.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στο στάνταρ εξοπλισμό του Nissan Juke συναντάμε το traction control, το οποίο ελέγχει το αυτοκίνητο σε περιπτώσεις απώλειας πρόσφυσης, ενώ φυσικά υπάρχει το ABS για την αποφυγή μπλοκαρίσματος των τροχών στην περίπτωση έκτακτου φρεναρίσματος.

Ο τεχνικός έλεγχος της Spotmechanic καλύπτει ανάρτηση και άξονες, το σύστημα διεύθυνσης, το σύστημα πέδησης καθώς και τις ρόδες και τα ελαστικά, ενώ καταγράφουμε την κατάστασή τους είτε υπάρχει κάποιο εύρημα είτε όχι. Δες και τα 38 σημεία που κοιτάμε με πάνω από 50 ελέγχους εδώ.

Σε τι τιμή θα το βρω σήμερα ως μεταχειρισμένο;

Ένα μεταχειρισμένο Nissan Juke 1.5 dCi θα το βρεις σήμερα με μέση τιμή τα 10.300 ευρώ.

Τι εναλλακτικές έχω;

  • KIA Soul
  • Skoda Roomster
  • Renault Captur
  • Citroën C4 Cactus
  • Opel Mokka

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

To Nissan Juke είναι ένα αυτοκίνητο που έφερε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Το ιδιαίτερο design του σε συνδυασμό με τον συμβατικό του χαρακτήρα ήταν από τα στοιχεία που έκαναν αμέσως το Juke να ξεχωρίσει!

Αν θέλεις να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με ίδια νοοτροπία χρήσης ενός hatchback αλλά με εντελώς νέα φιλοσοφία, τότε το Juke αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Ο diesel κινητήρας των 1.5 λίτρων αποτελεί μια εγγυημένη και αξιόπιστη πρόταση για πολύ καλές επιδόσεις και οικονομία καυσίμου! Το μόνο που μένει να κάνεις πριν το αγοράσεις είναι να το ελέγξεις!

Βρες Ελεγμένα SUV

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share