Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
09 Ιανουάριος, 2017

Οδηγός αγοράς μεταχειρισμένου Nissan Qashqai 1.5 dCi (2007-2013)

Σχεδιάστηκε για να συνδυάσει την ευκινησία και την άνεση ενός hatchback με την τραχύτητα και πρακτικότητα ενός SUV. Το Nissan Qashqai είναι ίσως το πιο επιτυχημένο Crossover στην κατηγορία του και σήμερα αποτελεί την πιο δημοφιλή εναλλακτική ενός 5-θυρου κλασικού hatchback.

Σε αυτόν τον οδηγό αγοράς αναλύουμε την πρώτη γενιά ενός μεταχειρισμένου Nissan Qashqai έτσι ώστε να μπορείς με άνεση και αυτοπεποίθηση να πας στο ραντεβού που έκλεισες με τον ιδιοκτήτη του και να ξέρεις σε ποια σημεία να δώσεις προσοχή!

Τα υπέρ: Δυνατοί dCi κινητήρες, ψηλή και άνετη θέση οδήγησης, ποιότητα κύλισης, value-for-money

Τα κατά: Περιορισμένη άνεση για τους πίσω επιβάτες, όχι τόσο καλή εργονομία

ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΕΓΓΡΑΦΑ

Χρονολογία: 2007 – 2013
Κυβικά: 1461  κ.εκ.
Ιπποδύναμη: 110 άλογα
Ροπή: 240 Nm
0-100: 12,4 δευτερόλεπτα
Τελική: 177 χλμ/ώρα
Βάρος: 1303 κιλά
CO2: 129 γρ/χλμ
Τέλη κυκλοφορίας: 255€ (για τα μοντέλα έως το 2010) – 154€ (από το 2010 και μετά)
Διαστήματα service: ανά 20.000 χλμ
Μέση κατανάλωση: 4,9 λίτρα/100χλμ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Στο τεστ πρόσκρουσης της Euro NCAP το Qashqai πήρε άριστα! 5 στα 5 αστέρια για τους επιβαίνοντες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένα πολύ ασφαλές αυτοκίνητο για την οικογένειά σου!

Το Crossover της Nissan είναι ψηλό αυτοκίνητο, οπότε αν έχεις τη δυνατότητα να λερωθείς σκύψε στα πλαϊνά του αυτοκινήτου και ρίξε μια ματιά στο πλαίσιο. Αν δεις συγκολλήσεις, ή σημάδια όπως αυτό της φωτογραφίας, τότε καλύτερα να μην συνεχίσεις τον έλεγχο. Το αυτοκίνητο έχει τρακάρει στο παρελθόν και μάλιστα σοβαρά!

Μέχρι το 2009 που βγήκε η facelift έκδοση, το Qashqai “έπασχε” στο πίσω σύστημα των αναρτήσεων από το οποίο ο οδηγός μπορεί να ακούει συχνά έναν θόρυβο σαν κροτάλισμα. Το αίτιο είναι οι προβληματικές αναρτήσεις και στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν αντικατάσταση. Κάνε οπωσδήποτε ένα test drive! Μπορείς να μάθεις πολλές πληροφορίες οδηγώντας το αυτοκίνητο!

ΜΗΧΑΝΙΚΑ

Ο diesel κινητήρας του Qashqai που εξετάζουμε έχει χωρητικότητα 1.500 λίτρα και αποδίδει 110 ίππους. Ο συγκεκριμένος πετρελαιοκινητήρας είναι δημιούργημα της Renault και αποτελεί ένα από τα καλύτερα μηχανικά σύνολα που κυκλοφορούν στην αγορά. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η οικονομία καυσίμου και η πολύ καλή ροπή!

Η έκδοση του Qasqai με τον συγκεκριμένο κινητήρα 1.5 dCi είναι ο μοναδικός της γκάμας που διαθέτει ιμάντα αντί καδένας. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξεις με κάποιον ειδικό αν ο ιμάντας χρονισμού είναι φθαρμένος. Αν όντως είναι φθαρμένος η αντικατάστασή του είναι απαραίτητη!

Όλοι οι ιμάντες της μηχανής, οι τεντωτήρες και η αντλία νερού πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 4 χρόνια ή για κάθε 100.000 χιλιόμετρα. Όποιο έρθει πρώτα.

Κατά τη διάρκεια του test drive έλεγξε αν το πεντάλ του συμπλέκτη είναι σκληρός και έχει κοντή διαδρομή. Ένα Qashqai με 40.000-60.000 χιλιόμετρα, συνήθως χρειάζεται αλλαγή δίσκου-πλατό.

Έλεγξε τη γραμμική λειτουργία του κινητήρα πατώντας βαθιά το γκάζι! Η δύναμη θα πρέπει να βγαίνει στο δρόμο με άνεση και να μην υπάρχει το λεγόμενο “ρετάρισμα”. Αν παρατηρήσεις ότι κάτι πάει στραβά και η απόδοση του κινητήρα σου φαίνεται προβληματική, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να διαγνώσει το πρόβλημα. Ενδέχεται να είναι η βαλβίδα EGR, η οποία στους πρώτους κινητήρες 1.5 dCi της Renault κολλούσαν πολλές φορές ανοιχτές.

Για την ιστορία, η βαλβίδα EGR βοηθάει στη μείωση των οξειδίων του αζώτου εντός του θαλάμου καύσης.

Έλεγξε προσεκτικά το βιβλίο service του μεταχειρισμένου Nissan Qasqai που σε ενδιαφέρει! Θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένο ώστε να ξέρεις ακριβώς το ιστορικό του και να υπολογίσεις τα μελλοντικά service με βάση τα διαστήματα που προτείνει ο κατασκευαστής.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, τα μοντέλα που κατασκευάστηκαν μεταξύ 27/02/2012 και 16/05/2012 έχουν ανακληθεί λόγω του “ασθενικού” βολάν στη βάση του τιμονιού. Η ανάκληση αφορά 105 οχήματα τα οποία και κλήθηκαν να επιθεωρηθούν στο σημείο της βάσης του βολάν τιμονιού και σε περίπτωση προβλήματος, να αντικατασταθεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να αποσπαστεί η βάση του βολάν από την κολόνα και να υπάρξει αδυναμία χειρισμού του οδηγού από το τιμόνι. Με ένα τηλέφωνο σε επίσημη αντιπροσωπεία μπορείς να μάθεις αν η ανάκληση στο Qashqai που βρήκες έχει πραγματοποιηθεί. Αρκεί να ξέρεις τον αριθμό πλαισίου και τον αριθμό κυκλοφορίας.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΡΗ

Έλεγξε όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες του αυτοκινήτου! Έχει αναφερθεί ότι το σύστημα πλοήγησης σβήνει περιοδικά με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται στον οδηγό ο χειρισμός του infotainment συστήματος.

Παρομοίως, έλεγξε αν το A/C λειτουργεί σε όλες τις θερμοκρασίες και δεν κάνει θόρυβο. Ένα προβληματικό σύστημα A/C θα μπορούσε πολύ εύκολα να σε βγάλει εκτός budget!

Tα μοντέλα με σύστημα start/stop απαιτούν μια καλά φορτισμένη μπαταρία. Έλεγξε τη μπαταρία με ένα πολύμετρο για να σιγουρευτείς ότι δεν θέλει αντικατάσταση.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Το επίπεδο άνεσης στο εσωτερικό του Nissan Qashqai είναι καλό. Αν και οι επιβάτες στα πίσω καθίσματα έχουν ικανοποιητικό χώρο στα πόδια τους, ο χώρος πάνω από το κεφάλι τους είναι περιορισμένος.

Ένα σημείο για το οποίο το Qashqai έχει δεχθεί αρνητικές κριτικές, είναι το γεγονός ότι τα πίσω καθίσματα όταν διπλώνουν δε δημιουργούν επίπεδο πάτωμα με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τη φόρτωση αντικειμένων.

Το Qashqai είναι ψήλο αλλά η 5η πόρτα για το πορτ-μπαγκάζ δεν ανοίγει αρκετά ψηλά ώστε να βοηθήσει την εύκολη πρόσβαση. Το πορτ-μπαγκάζ είναι χωρητικότητας 410 λίτρων και δεν είναι και το πιο πεγάλο της κατηγορίας. Σε κάποια hatchbacks θα βρεις μεγαλύτερο!

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Στον έλεγχο του εξωτερικού ενος μεταχειρισμένου Qashqai, σιγουρέψου ότι θα τσεκάρεις τα χερούλια της θύρας του πορτ-μπαγκάζ. Στα μοντέλα του 2007-2008 είναι γνωστό ότι φθείρονται με το χρόνο και ως αποτέλεσμα μπορεί να σπάσουν ακόμα και στα χέρια σου.

Στη βασική του έκδοση (Visia), το Qashqai προσφέρεται με 16άρες ζάντες αλουμινίου, ενώ στην έκδοση (Acenta) θα βρεις ζάντες 17 ιντσών. Με τις 17άρες το αυτοκίνητο έχει καλύτερο κράτημα αλλά χάνει “πόντους” από την άνετη κύλιση πάνω από τις λακκούβες.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στο βασικό εξοπλισμό του Nissan Qashqai συναντάμε μόνο το ABS για την αποφυγή μπλοκαρίσματος των τροχών στην περίπτωση έκτακτου φρεναρίσματος.

Σε τι τιμή θα το βρω σήμερα ως μεταχειρισμένο;

Ένα μεταχειρισμένο Nissan Qashqai 1.5 dCi μπορείς να το βρεις σήμερα γύρω στις 13.000€.

Τι εναλλακτικές έχεις;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Nissan Qashqai διαθέτει όλο το πακέτο που χαρίζει σε ένα “αντικείμενο” τον χαρακτηρισμό “value-for-money”. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εμπορική του επιτυχία. Αν θέλεις να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με ίδια νοοτροπία χρήσης ενός hatchback αλλά με εντελώς νέα φιλοσοφία, τότε το Nissan Qashqai θα σε βολέψει σίγουρα! Το μόνο που μένει να κάνεις πριν το αγοράσεις είναι να το ελέγξεις!

Βρες Ελεγμένα SUV

40 Shares
Share40
Tweet
Pin
+1
Share