Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
23 Αυγούστου, 2016

Περίπτωση “Matrix”

Έχετε δει την ταινία “The Matrix”; Στην 1η από τις 3 τίθεται στον Νίο (Keanu Reeves), ένα σημαντικό δίλημμα: θα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο μπλε ή το κόκκινο χάπι.

Με το μπλε χάπι, ο Νίο θα παρέμενε στη βολική του καθημερινότητα, μακριά από την κρυμμένη αλήθεια. Αντίθετα με το κόκκινο, θα έβλεπε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων: μία δύσκολη και άβολη πραγματικότητα!

You take the blue pill, the story ends. You wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes”

Ένα αντίστοιχο δίλημμα θέτουμε και σε σένα, αφού διαβάσεις την περίπτωση της Χριστιάνας:

Η Χριστιάνα με τον άντρα της πριν λίγο καιρό αποφάσισαν να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Η επιλογή τους ήταν σχετικά γρήγορη: ένα Citroen C4 του 2007 που όπως μας είπε το αγόρασε σε πάρα πολύ καλή τιμή από έναν έμπορο (και μάλιστα όχι από τους μικρούς!).

Πως η Χριστιάνα επέλεξε τον συγκεκριμένο έμπορο;

Όπως μας είπε, ένας συνάδελφός του άντρα της (ας τον πούμε “Mr. Smith”) τους είπε ότι είναι πολύ αξιόπιστος έμπορος και ότι ο ίδιος είχε αγοράσει 5 αυτοκίνητα από αυτόν! Ακόμα τους είπε, ότι άλλοι 7 γνωστοί του έχουν αγοράσει μεταχειρισμένο από τον ίδιο και είναι πολύ ευχαριστημένοι!! (Κρατήστε τον Mr. Smith, έχουμε μια ενδιαφέρουσα σημείωση στο τέλος…)

Πιστεύοντας λοιπόν τον υπεράνω πάσης υποψίας Mr. Smith, έκαναν την κίνηση χωρίς να κοιτάξουν αλλού.

Όταν την ρωτήσαμε αν το έλεγξε μας είπε ότι το πήγε σε ένα συνεργείο, κοντά στον έμπορο και της είπαν συγκεκριμένα “το αυτοκίνητο παίρνει 10 στα 10“, και κάπως έτσι προχώρησε στην αγορά.

Η Χριστιάνα συνδέεται με φιλική σχέση με κάποιον από εμάς, στη Spotmechanic, και κάπως έτσι της προτείναμε να το ελέγξουμε! Το κάναμε και βρήκαμε μια φαινομενικά σοβαρή επισκευή στη δομή. Συγκεκριμένα: επισκευή στο μασπιέ, σημάδια από καλίμπρα και επισκευασμένοι θόλοι.

Το αυτοκίνητο ξεκάθαρα είχε εμπλακεί σε κάποιο μεγάλο ατύχημα στο παρελθόν…

Όταν την ενημερώσαμε αρνήθηκε να το πιστέψει και μάλιστα αντέδρασε λέγοντας μας ότι ο έμπορος που το αγόρασε είναι πολύ αξιόπιστος και θα το πάει για έλεγχο στον φανοποιό-οικογενειακό τους φίλο που τον εμπιστεύεται.

Το πήγε λοιπόν και της είπε επί λέξη: “το αμάξι είναι καθαρό“.

Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει όφελος και με εμπειρία στο τομέα δεν είδε όσα βρήκαμε και έτσι ρωτήσαμε τη Χριστιάνα ποιος είναι για να μιλήσουμε μαζί του!

Και μιλήσαμε! Και μας είπε:
Φυσικά και είδα ότι ήταν τρακαρισμένο.

Όταν τον ρωτήσαμε γιατί είπε ότι το αμάξι ήταν καθαρό μας είπε:
Το είχε ήδη αγοράσει. Το μόνο που θα πετύχαινα ήταν να τη στεναχωρήσω“…

Η αλήθεια είναι ότι η Χριστιάνα θα στενοχωριόταν και το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να “πατήσει” μερικές φωνές στον έμπορο και τελικά να μείνει με την πίκρα και φυσικά το ίδιο αυτοκίνητο – πόσο άσχημο ε; Και πόσο χρήσιμο θα ήταν να μπορούσε να πάρει πίσω τα χρήματά της; Δεν θα φοβόταν να κάνει οποιονδήποτε έλεγχο!

Προσφέραμε στη Χριστιάνα το κόκκινο χάπι και την αλήθεια αλλά μάλλον επέλεξε το μπλε. Η ανάγκη της να χαρεί για το νέο τους αυτοκίνητο ξεπέρασε την θέληση της να πάρει στα σοβαρά όσα της είπαμε.

Αν ήσουν εσύ στη θέση της Χριστιάνας, τι θα επέλεγες; Το μπλε ή το κόκκινο χάπι; Πριν απαντήσεις, διάβασε και αυτό!

* Ενδιαφέρουσα σημείωση σχετικά με τον Mr. Smith: προσοχή στους Mr. Smith που σταυροκοπιούνται ότι ο τάδε έμπορος είναι σούπερ αξιόπιστος. Είναι πάγια τακτική και δεν αποκλείεται να παίρνουν ποσοστό από την πώληση. Όσο αξιόπιστος κι αν ακούγεται ο Mr. Smith αλλά και ο έμπορος εσύ πρέπει να σιγουρευτείς ότι δίνεις τα χρήματά σου εκεί που πρέπει!

  • Eτικέτες:
53 Shares
Share53
Tweet
Pin
Share