Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708

5 Ζημιές που Προκαλoύν οι Λακκούβες στο Αυτοκίνητο (και πως θα Αποζημιωθείς)

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οδηγοί στην ελληνική άσφαλτο είναι οι λακκούβες.

Τρύπες, μπαλώματα, καθιζήσεις, ρωγμές, αυλακώσεις, κυματισμοί… το ελληνικό οδικό δίκτυο είναι γεμάτο επικίνδυνα εμπόδια.

Ποιες ζημιές μπορούν να προκληθούν στο αυτοκίνητό σου από τις λακκούβες;

Ποια μέρη του αυτοκινήτου επηρεάζονται άμεσα κάθε φορά που περνάς από πάνω τους;

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τα 5 σημεία του αυτοκινήτου που κινδυνεύουν από τις κακοτεχνίες των δρόμων και σου υπενθuμίζουμε ότι σε περίπτωση ζημιάς, μπορείς να διεκδικήσεις την αποζημίωσή σου!

 

Πως δημιουργούνται οι λακκούβες;

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί κατά μήκος του ελληνικού οδικού δικτύου είναι μια σαφής ένδειξη της ελληνικής προχειρότητας.

Τα εμπόδια που βρίσκουμε μπροστά μας σε καθημερινή βάση είναι επικίνδυνα τόσο για την ασφάλειά μας όσο και για το αυτοκίνητό μας.

Και αν έχεις την εντύπωση ότι μέσα στο αυτοκίνητο είσαι ασφαλής, σκέψου τότε τους μοτοσυκλετιστές που κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Η ποιότητα των ελληνικών δρόμων σε σχέση με τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε  αξιολογείται ως χαμηλού επιπέδου καθώς το World Economic Forum Global Competitiveness Report μας κατατάσσει στην 20η θέση από τις 28…

Πως δημιουργούνται όμως οι λακκούβες;

Τους χειμερινούς μήνες, τα τρεχούμενα νερά από τις βροχές ή ο πάγος σε ορεινές περιοχές, διαταράσσουν το πρώτο στρώμα της ασφάλτου και ως αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα που περνούν από πάνω προκαλούν την αποσύνθεσή της. Συνήθως οι λακκούβες ξεκινούν από μικρές τρύπες και καταλήγουν σε μεγάλες και επικίνδυνες, ικανές να διαλύσουν όποιο αυτοκίνητο περάσει από πάνω τους.

Ένας άλλος λόγος που δημιουργούνται ανωμαλίες στο δρόμο είναι από τεχνικά έργα… Πόσες φορές έχετε δει τεχνικούς να διαλύουν την οδόστρωση για να περάσουν από κάτω έναν αγωγό ή καλώδια; Με το πέρας της εργασίας, οι τρύπες αυτές καλύπτονται πρόχειρα και το αποτέλεσμα, εικαστικά, πολλές φορές είναι…μαγικό.

Ποιες ζημιές προκαλούνται από τις λακκούβες;

Την επόμενη φορά που θα πέσεις σε βαθιά λακκούβα και νιώσεις αυτό το συναίσθημα του πόνου, καλό είναι να κάνεις στην άκρη και να ελέγξεις τα παρακάτω 5 σημεία.

Ελαστικά

Τα ελαστικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα σημεία του αυτοκινήτου που επηρεάζονται άμεσα από τις λακκούβες. Κάποιες από τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει μια λακκούβα στα ελαστικά είναι:

  • Να σχιστεί το ελαστικό και να χάσει τον αέρα
  • Να δημιουργηθεί εξόγκωμα στο προφίλ του πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Το εξόγκωμα είναι ένδειξη ότι έχει σπάσει το ενισχυτικό πλέγμα που βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του ελαστικού με αποτέλεσμα να μειωθεί η αντοχή του
  • Να διαχωριστεί το πέλμα από τον κορμό του ελαστικού. Στα ελαστικά που ήδη βρίσκονται σε ένα υψηλό επίπεδο φθοράς, το πέλμα μπορεί να αποσπαστεί από το υπόλοιπο ελαστικό και θα το δεις σε μορφή ρωγμής, σχισίματος. Αν το σχίσιμο είναι βαθύ ώστε να χωράει μια κάρτα (π.χ τράπεζας) τότε πρέπει να αλλάξεις το λάστιχο άμεσα!

Τα ελαστικά που είναι πολύ ευάλωτα στις λακκούβες είναι αυτά με πολύ χαμηλό προφίλ και μεγάλων διαστάσεων ζάντες. Σιγουρέψου ότι είναι φουσκωμένα πάντα με βάση τις προδιαγραφές του κατασκευαστή!

Ζάντες

Εκτός από το να σου σκάσει το λάστιχο, μια σοβαρή λακκούβα μπορεί να στραβώσει, ακόμα και να σπάσει τη ζάντα. Ειδικά αν αυτή είναι μεγάλης διαμέτρου, π.χ πάνω από 17 ίντσες.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ένα ράγισμα στη ζάντα το οποίο όμως, είναι πιθανό να μην αντιληφθείς κατευθείαν, κυρίως επειδή δεν θα είναι ορατό.

Αν μετά από ώρες ή την επόμενη ημέρα παρατηρήσεις ότι το λάστιχο της συγκεκριμένης ζάντας έχει χάσει αέρα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε κάποιο εξειδικευμένο βουλκανιζατέρ, να κάνει διάγνωση και να επιδιόρθωση το ράγισμα.

  • Τα ελαστικά τεχνολογίας run flat επειδή είναι πιο σκληρά σε σχέση με τα συμβατικά, είναι πιθανό σε μια λακκούβα να επιβαρύνουν τη ζάντα πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό, ειδικά αν η ζάντα είναι μεγάλης διαμέτρου, π.χ πάνω 19 ιντσών.

Αναρτήσεις

Το σύστημα αναρτήσεων του αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένο ώστε να απορροφά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και να προσφέρει ομαλή κύλιση σε κάθε είδους οδόστρωμα. Ωστόσο υπάρχει ένα όριο στην καταπόνηση που μπορεί να αντέξει.

Τα χτυπήματα από λακκούβες μπορούν να προκαλέσουν μια πλειάδα προβλημάτων στην ανάρτηση, όπως:

Αν το αυτοκίνητο χάσει την ευθυγράμμισή του, θα πρέπει να επισκεφθείς κάποιον ειδικό για να το ευθυγραμμίσει ξανά. Μέχρι τότε, θα παρατηρήσεις ότι:

  • το τιμόνι θα βρίσκεται εκτός κέντρου
  • το αυτοκίνητο θα κλίνει μονίμως προς μια κατεύθυνση, δεξιά ή αριστερά
  • θα χάσει τη σταθερότητα στις στροφές
  • τα ελαστικά θα φθείρονται ανομοιόμορφα

Αν κατά τη διάρκεια της οδήγησης νιώθεις ότι το τιμόνι έχει αποκτήσει κενά (τζόγο) στις εντολές σου, αν ακούς παράξενους ήχους ή νιώθεις δονήσεις, αν η ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου είναι κακή ή το αμάξωμα γέρνει προς τη μια πλευρά, τότε αυτό είναι σημάδι είτε για κάποιο σπασμένο ακρόμπαρο είτε για κάποιο αμορτισέρ, τα οποία συνήθως πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.

Η διάγνωση για ζημιά στις αναρτήσεις μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία, οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε έναν μηχανικό εμπιστοσύνης και να ελέγξει όλο το σύστημα ανάρτησης του αυτοκινήτου.

Εξάτμιση

Οι βαθιές λακκούβες μπορούν να προκαλέσουν βαθουλώματα και τρύπες στο σύστημα εξάτμισης όπως τις σωληνώσεις ή τον καταλύτη. Ο λόγος είναι ότι το σύστημα εξάτμισης βρίσκεται εκτεθειμένο κάτω από το αυτοκίνητο, πολλές φορές χωρίς κάποιο προστατευτικό κάλυμμα να το προστατεύει.

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσεις είναι μειωμένη απόδοση στον κινητήρα και διαφορετικό ήχο από την εξάτμιση. Αν τρυπήσει όμως η εξάτμιση, το σημαντικότερο είναι τα βλαβερά αέρια που θα διαρρεύσουν στην ατμόσφαιρα, οπότε μην το παραμελήσεις ούτε λεπτό. Αν παρατηρήσεις κάποιο πρόβλημα στο σύστημα εξάτμισης, επισκεύασέ το άμεσα!

Φανοποιία

Τα αυτοκίνητα που για χάρη του σπορτίβικης αίσθησης στο δρόμο είναι χαμηλά σε ύψος, όπως είναι λογικό, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απέναντι στις λακκούβες γι’αυτό και οι οδηγοί τους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Το άμεσο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα χαμηλό αυτοκίνητο είναι να σπάσει τους προφυλακτήρες του. Αν και αυτού του τύπου η ζημιά είναι συνήθως αισθητική και δεν επηρεάζει την ασφάλεια ή τις επιδόσεις του αυτοκινήτου, είναι κάτι το οποίο οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν διότι το κόστος επισκευής δεν είναι και αμελητέο.

Πως θα αποζημιωθείς για τη ζημιά;

Η αστική ευθύνη των Δήμων ισχύει σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, όπως για παράδειγμα αν μας δακγώσει κάποιο αδέσποτο ζώο. Το ίδιο ισχύει και για τις κακοτεχνίες του οδοστώματος.

Πως θα διεκδικήσεις το δίκιο σου;

Βήμα #1 Αν το όχημά σου υποστεί βλάβη ή φθορά λόγω κάποιας κακοτεχνίας στο δρόμο, πρέπει να ειδοποιήσεις κατευθείαν την τροχαία και να επιβεβαιώσει επιτόπου τη φθορά του αυτοκινήτου αλλά και να εκδώσει μια σχετική βεβαίωση. Αντίστοιχη βεβαίωση εκδίδουν και οι ιδιωτικές εταιρίες οδικής βοήθειας, αλλά μόνο στους συνδρομητές τους.

Βήμα #2 Στη συνέχεια πρέπει να αποστείλεις τη βεβαίωση φθοράς μαζί με το ενδεικτικό ποσό αποζημίωσης ή το τιμολόγιο αποκατάστασης στην αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση του Υπουργείου ή στα γραφεία των Περιφερειών, Δήμων, Κοινοτήτων προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης

Σε περίπτωση που δυσκολευτείς να βρεις το δίκιο σου ως προς την αρμοδιότητα αποζημίωσης, μπορείς να προσφύγεις στους αρμόδιους Εισαγγελείς της χώρας, οι οποίοι θα αποφανθούν για το ποιος φέρει την ευθύνη της αποζημίωσης.

Η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους οδηγούς λόγω κακοτεχνιών στους δρόμους είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι όπως φαίνεται, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μόνο έτσι θα κινητοποιηθούν να τις επιδιορθώσουν.

Θυμίσου!

Με φουσκωμένα τα ελαστικά στη σωστή πίεση, σωστή ευθυγράμμιση στις αναρτήσεις και 100% την προσοχή σου στο δρόμο, καλό είναι να αποφεύγεις τις λακκούβες γιατί μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο αυτοκίνητό σου. Αν ωστόσο η ζημιά είναι αναπόφευκτη διεκδίκησε το δίκο σου!

171 Shares
Share171
Tweet
Pin
Share