Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
07 Απρίλιος, 2016

Οδηγός Αγοράς Μεταχειρισμένου Toyota Yaris 1,4 D-4D (2011-2014)

Αξιοπιστία και ποιότητα κατασκευής. Το δίπτυχο της επιτυχίας για το δημοφιλές μοντέλο της Toyota που πρωτοεμφανίστηκε το 1999. Το Yaris της τρίτης γενιάς λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να μείνει πιστό σε αυτή τη συνταγή!

Όπως και στα απερχόμενα μοντέλα της πρώτης και δεύτερης γενιάς, το Toyota Yaris που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη το 2011, δεν προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις οδηγικά (άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός του), έχει όμως οικονομικούς κινητήρες, φιλόξενο εσωτερικό  και αυξημένους χώρους. Η αίσθηση που κυριαρχεί όταν βρίσκεσαι στο τιμόνι του Yaris είναι σαν οδηγείς ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, πιο ώριμο και πιο ολοκληρωμένο από ότι ήταν στο παρελθόν.

Το μοντέλο που εξετάζουμε σε αυτό τον οδηγό αγοράς είναι το μεταχειρισμένο Toyota Yaris 1,4 D-4D, με τον diesel κινητήρα, απόδοσης 90 ίππων. Αποτελεί μια από τις καλύτερες περιπτώσεις σε αυτή την κατηγορία και φυσικά ανταγωνίζεται επάξια τα εμπορικότατα Ford Fiesta, Opel Corsa, Peugeot 208 και Volkswagen Polo.

Τα υπέρ: Ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα στην κατηγορία του, ευρύχωρη καμπίνα και μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ από εκείνο της προηγούμενης γενιάς, οικονομία κινητήρα, καλός βασικός εξοπλισμός.

Τα κατά: Ασαφές τιμόνι, «τσιμπημένη» τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΕΓΓΡΑΦΑ

Χρονολογία: 2011, 2012, 2013, 2014, 2015
Κυβικά: 1329  κ.εκ.
Ιπποδύναμη: 90 άλογα
Ροπή: 205 Nm
0-100: 10,8 δευτερόλεπτα
Τελική: 175 χλμ/ώρα
Βάρος: 1035 κιλά
Τέλη κυκλοφορίας (2016): 101€
Διαστήματα service: ανά 15.000 χλμ
Μέση κατανάλωση: 3,2 λίτρα/100χλμ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Το Toyota Yaris έχει πάρει 5 αστέρια στο τεστ πρόσκρουσης της Euro NCAP και αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα «μικρά» που μπορείς να αγοράσεις.

Το Yaris του 2011 είναι 20 κιλά ελαφρύτερο και πιο ευκίνητο από το μοντέλο που αντικατέστησε. Οι ρυθμίσεις στην ανάρτηση είναι ανανεωμένες και το σύστημα διεύθυνσης πλέον είναι ηλεκτρικά υποβοηθούμενο. Είναι πολύ εύκολο στην οδήγηση μέσα στην πόλη, υστερεί όμως σε αυτό που λέμε fun to drive.

Έχει παρατηρηθεί σε αρκετές περιπτώσεις διαρροή στο σύστημα φρένων με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η απόδοσή τους. Εμείς θα ελέγξουμε το σύστημα πέδησης και να σου δώσουμε την ακριβή εικόνα για να μην βγεις εκτός μπάτζετ μετά τη αγορά του μεταχειρισμένου Yaris που σε ενδιαφέρει!

Είναι σημαντικό να γίνει στο αυτοκίνητο test drive για να διαπιστωθεί ότι το πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Έχουμε παρατηρήσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν φθαρμένες βάσεις μηχανής με αποτέλεσμα όταν πατάς το φρένο, να νιώθεις χτυπήματα και κραδασμούς που να προέρχονται από το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου.

ΜΗΧΑΝΙΚΑ

Ο diesel κινητήρας των 1,4-λίτρων, αποδίδει 90 άλογα και μεταφέρει τη δύναμη είτε μέσω του 6-τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου, είτε του 7-τάχυτου αυτόματου MMT της Toyota. Το αυτόματο κιβώτιο CVT χρησιμοποιείται μόνο στις βενζινοκίνητες εκδόσεις.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με την συντήρηση που είχε κάνει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Βαρύνουσας σημασίας είναι η ποιότητα του καυσίμου με το οποίο το αυτοκίνητο ανεφοδιαζόταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και η συνέπεια στο απαραίτητο «ζέσταμα» και «κρύωμα» που χρειάζονται οι diesel κινητήρες πριν και μετά τη μετακίνηση.

Έλεγξε το βιβλίο σέρβις για να διαπιστώσεις αν έχει γίνει η λεγόμενη αναγέννηση του φίλτρου κατακράτησης μικροσωματιδίων (DPF) ή αν αυτό έχει αντικατασταθεί. Το φίλτρο αυτό, εμποδίζει τα βλαβερά μικροσωματίδια που παράγονται από την καύση του πετρελαίου να περάσουν στην ατμόσφαιρα. Κάτι σαν τον καταλύτη στους βενζινοκινητήρες. Το κόστος αντικατάστασής του δεν είναι μικρό.

Έλεγξε τη στάθμη λαδιού του κινητήρα γιατί έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένη κατανάλωση λαδιού όταν έχει γίνει αποτυχημένη προσπάθεια αναγέννησης του DPF.

Σε περίπτωση που έχει γίνει κακή αναγέννηση του φίλτρου DPF ή κακή αντικατάσταση και η κατανάλωση του λαδιού έχει αυξηθεί, πρέπει να γίνει διαγραφή του συγκεκριμένου προβλήματος από τη μνήμη του εγκεφάλου και να ξαναγίνει νέα αναγέννηση του φίλτρου.

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΡΗ

Tο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης είχε παρουσιάσει πρόβλημα στο παρελθόν, με αποτέλεσμα το τιμόνι να αποκτά πιο βαριά αίσθηση. Το 2013, η Toyota ανακάλεσε παγκοσμίως 185.000 οχήματα τα οποία παρήχθησαν από το Νοέμβριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2012.

Έλεγξε όλους τους ηλεκτρονικούς διακόπτες του αυτοκινήτου και δώσε ιδιαίτερη έμφαση στα ηλεκτρικά παράθυρα και στο A/C. Βεβαιώσου ότι όλα λειτουργούν κανονικά και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να σου παρουσιαστεί ή να αντιληφθείς αργότερα, αφού έχεις αγοράσει το αυτοκίνητο.

Ο τεχνικός έλεγχος της Spotmechanic καλύπτει ανάρτηση και άξονες, το σύστημα διεύθυνσης, το σύστημα πέδησης καθώς και τις ρόδες και τα ελαστικά, ενώ καταγράφουμε την κατάστασή τους είτε υπάρχει κάποιο εύρημα είτε όχι. Δες και τα 38 σημεία που κοιτάμε με πάνω από 50 ελέγχους εδώ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Η αισθητική στο εσωτερικό του Yaris είναι αναβαθμισμένη και η αίσθηση που κυριαρχεί είναι αυτή της ποιοτικής κατασκευής, με καλής ποιότητας πλαστικά και καλύτερη εργονομία συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα.

Η αύξηση των διαστάσεων του Toyota Yaris (3.885 χιλιοστά) έχει συμβάλει στο να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τους επιβάτες, κάνοντας τα ταξίδια πολύ πιο άνετα!

Ο χώρος αποσκευών γεμίζει με 286 λίτρα (9 λίτρα λιγότερο από το Ford Fiesta). Ωστόσο, αν διπλώσεις τις πίσω θέσεις, ο χώρος στο πορτ-μπαγκάζ εκτοξεύεται στα 768 λίτρα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Το Toyota Yaris τρίτης γενιάς έχει αλλάξει σημαντικά όσον αφορά τον εξωτερικό του σχεδιασμό. Τα νέα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν είναι οι επιθετικές γραμμές και οι γωνίες που παρατηρούνται κυρίως στη μάσκα του.

Έλεγξε την κατάσταση των ελαστικών για να βεβαιωθείς ότι είναι ασφαλή και δεν χρειάζεται να τα αντικαταστήσεις στο άμεσο μέλλον.

Ο ενδελεχής έλεγχος του εξωτερικού μέρους μπορεί να σου δώσει πολλές πληροφορίες για το ιστορικό ατυχημάτων ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Η Spotmechanic χωρίζει το αυτοκίνητο σε 17 σημεία τα οποία και τα ελέγχει με κορυφαίο εξοπλισμό ανίχνευσης πάχους βαφής, ψάχνοντας παράλληλα και για αποδεικτικά κακής εφαρμογής και αποσυναρμολόγησης. Στο εξωτερικό περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των αρμπρίζ, που δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη χρονολόγηση του αυτοκινήτου.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το Toyota Yaris εξοπλίζεται με σύστημα ευστάθειας ESP για να παραμένει σταθερό στην πορεία του σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης, ABS σε συνδυασμό με το Brake Assist για εφαρμογή πλήρους φρεναρίσματος όταν οι συνθήκες το απαιτούν και EBD (Electronic Brake-force Distribution) για κατανομή της επιβραδυντικής δύναμης, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σε τι τιμή θα το βρω σήμερα ως μεταχειρισμένο;

Ένα μεταχειρισμένο Toyota Yaris 1,4 D-4D μπορείς να το βρεις σήμερα στις αγγελίες με μέση τιμή γύρω στις 9.700€.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Toyota Yaris 1,4 D-4D αποδεικνύεται «εργαλείο» πόλης. Προσφέρει ευκολία στις μετακινήσεις και στο παρκάρισμα, οικονομία στη λειτουργία του, αξιοπρεπείς χώρους και αξιοπιστία… made by Toyota. Αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές στην κατηγορία!

Βρες Ελεγμένα Αυτοκίνητα Πόλης

 

11 Shares
Share11
Tweet
Pin
+1
Share