Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
30 Μαΐου, 2018

Volvo V40 1.6 Diesel (2012-σήμερα): Προβλήματα και Συμβουλές Αγοράς

Πάνε 20 χρόνια από την τελευταία φορά που η Volvo “έβγαλε” ένα 5-θυρο hatchback και… αν και άργησε λίγο, με το νέο της Volvo V40 1.6 Diesel D2 το 2012, κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις.

Με ανανεωμένο -νεανικό- look, κορυφαία συστήματα ασφάλειας, οικονομικούς κινητήρες και χώρους που φιλοξενούν άνετα μια μικρή οικογένεια, εν έτη 2016, το Volvo V40 αναμφίβολα απευθύνεται σε ένα μεγάλο αγοραστικό κοινό.

“Σαν μεταχειρισμένο όμως αξίζει;” πολλοί θα αναρωτηθείτε.

Σε αυτόν τον οδηγό αγοράς λοιπόν, θα δούμε όλα τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από ένα μεταχειρισμένο Volvo V40 με τον κινητήρα πετρελαίου 1.600 κ.εκ., απόδοσης 115 ίππων.

Ξεκινάμε!


Τα υπέρ: Άνετοι χώροι, ποιότητα κύλισης, οδική συμπεριφορά, εντυπωσιακή εμφάνιση, κορυφαία ασφάλεια.
Τα κατά: Ελαφριά αίσθηση του τιμονιού, αυξημένοι ρύποι με την επιλογή του αυτόματου κιβωτίου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΕΓΓΡΑΦΑ
Χρονολογία: 2012 – σημερα
Κυβικά: 1560  κ.εκ.
Ιπποδύναμη: 115 άλογα
Ροπή: 270 Nm
0-100: 11,9 δευτερόλεπτα
Τελική: 190 χλμ/ώρα
Βάρος: 1485 κιλά
CO2: 99 γρ/χλμ
Τέλη κυκλοφορίας: 89€
Διαστήματα service: ανά 15.000 χλμ
Μέση κατανάλωση: 3,8 λίτρα/100χλμ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Αν η Volvo φημίζεται για ένα πράγμα, αυτό είναι το υψηλό επίπεδο ασφάλειας με το οποίο εξοπλίζει τα αυτοκίνητά της. Αξίζει να αναφερθεί ότι το V40, τη χρονική στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, αποτελεί το ασφαλέστερο αυτοκίνητο που έχει ποτέ δοκιμαστεί ποτέ από την Euro NCAP.

Πιο συγκεκριμένα, στο τεστ πρόσκρουσης της Euro NCAP το Volvo V40 απέσπασε 5 από τα 5 αστέρια, σκοράροντας 98% στην ασφάλεια των ενηλίκων, 88% των πεζών, 75% στην ασφάλεια των παιδιών και 100% για τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που διαθέτει.

Όλα τα μοντέλα διαθέτουν το σύστημα AEB (Auto Emergency Braking), το οποίο προειδοποιεί τον οδηγό πριν από μια επικείμενη σύγκρουση, τον βοηθάει να ασκήσει τη μέγιστη δύναμη στο πεντάλ του φρένου όταν αυτό χρειαστεί, ενώ αν θεωρηθεί κρίσημο, φρενάρει ακόμα και μόνο του. Στο Volvo V40, αυτό το εξελιγμένο σύστημα θα το βρείτε standard στον εξοπλισμό του.

ΜΗΧΑΝΙΚΑ

Τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί για το Volvo V40 είναι ελάχιστα. Έντάξει είναι και νέο μοντέλο βέβαια, αλλά τα 4 χρόνια που μετράει ήδη στην αγορά είναι αρκετά για να μας δώσουν ένα καλό “δείγμα γραφής”. Ο έλεγχος ωστόσο είναι απαραίτητος όταν μιλάμε για μεταχειρισμένο.

Βάλε μπροστά τον κινητήρα και αφουγκράσου τη λειτουργία του. Σε κάποια Volvo V40 έχει αναφερθεί πρόβλημα στην αντλία νερού με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας ενοχλητικός θόρυβος, που εκ πρώτης ακρόασης θα σου φανεί ανησυχητικός. Δεν είναι όμως.

Αν επιλέξεις ένα V40 με χειροκίνητο κιβώτιο, έλεγξε τον επιλογέα των σχέσεων (το λεβιέ δηλαδή) και πιο συγκεκριμένα κατά πόσο είναι σαφής και σταθερός όταν επιλέγεις να βάλεις π.χ 1η, 2η κ.ο.κ.

Σε κάποιες περιπτώσεις το χειροκίνητο σασμάν παρουσίασε φθορά στις ντίζες του με αποτέλεσμα η παρουσία του επιλογέα να μοιάζει χαλαρή και τρεμάμενη, ενώ η αίσθηση στις επιλογές των σχέσεων να είναι ασαφής.

Έλεγξε το βιβλίο service και ενημερώσου σχετικά με τις εργασίες συντήρησης που έχουν γίνει. Αν το Volvo V40 διαθέτει αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, βεβαιώσου ότι η συντήρησή του έχει γίνει στα σωστά διαστήματα, δηλαδή κάθε 3 χρόνια. Αν δεν έχει καθόλου βιβλίο service, καλύτερα να ψάξεις για κάποιο άλλο.

Αν θέλεις να αγοράσεις ένα σωστό μεταχειρισμένο, το ενημερωμένο βιβλίο service είναι κάτι που θα πρέπει σίγουρα να δεις από τον ιδιοκτήτη του.

Κάνε test drive και έλεγξε κατά πόσο η λειτουργία του diesel κινητήρα είναι αποδοτική. Θα πρέπει να τον νιώθεις “ζωντανό” και γεμάτο ροπή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η επίσκεψη σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο είναι απαραίτητη.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΡΗ

Κανένα πρόβλημα για το Volvo V40 στα ηλεκτρικά του μέρη, ωστόσο καλό θα ήταν να ελέγξεις με ένα πολύμετρο την τάση της μπαταρίας για να δεις αν θα χρειαστεί η αντικατάστασή της. Παρομοίως, έλεγξε όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες, όπως π.χ τα παράθυρα, το A/C, τα φώτα και τις κλειδαριές.

Παρεμπιπτόντως έχει γίνει μια αναφορά σχετικά με τις κλειδαριές, δηλαδή ότι κλειδώνουν μόνες τους και “αρνούνται” να ανοίξουν. Έλεγξε τες προσεκτικά για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Το 5-θυρο Volvo στο εσωτερικό του είναι ευάερο και οι επιβάτες παίρνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Τα όργανα στην κεντρική κονσόλα είναι υψηλής ποιότητας και χαρακτηρίζονται από το minimal σχεδιασμό τους.

Τα πλαστικά στο ταμπλό είναι καλά συναρμολογημένα μεταξύ τους και δεν τρίζουν, ενώ η ποιότητά τους είναι εξαιρετική. Με καλή συντήρηση και τακτικό πλύσιμο, το V40 δύσκολα θα παρουσιάσει φθορές στα χειριστήριά του.

O χώρος αποσκευών με τα πίσω καθίσματα στην όρθια θέση αγγίζει τα 335 λίτρα, ενώ όταν αυτά “πέσουν”, ο διαθέσιμος χώρος αυξάνεται στα 1.032 λίτρα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ίσως το πιο κοινό πρόβλημα σε ένα Volvo V40, αφορά τον γυαλοκαθαριστήρα που βρίσκεται στην πλευρά του οδηγού. Τα παράπονα των ιδιοκτητών αναφέρουν ότι όταν ενεργοποιούν τους γυαλοκαθαριστήρες, εκείνος που καθαρίζει το πεδίο μπροστά από τον οδηγό, αφήνει σημάδια που μοιάζουν με βρωμιά, επηρεάζοντας την ορατότητά του.

Η Volvo επιβεβαίωσε το πρόβλημα και έχει κατευθύνει κατάλληλα τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς, ώστε να προσαρμόσουν τη γωνία του γυαλοκαθαριστήρα με το σωστό τρόπο.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στο βασικό εξοπλισμό του Volvo V40 συναντάμε ABS για την αποφυγή μπλοκαρίσματος των τροχών σε ένα απότομο φρενάρισμα, Electronic Brake Distribution (EBD) για κατανομή της ισχύος πέδησης στον κάθε τροχό ανάλογα με την κατάσταση του δρόμου, καθώς και όπως αναφερθήκαμε πιο πάνω, το Electronic Brake Assist (EBA), το σύστημα που βοηθάει το όχημα να φρενάρει άμεσα κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου φρεναρίσματος.

Σε τι τιμή θα το βρεις σήμερα ως μεταχειρισμένο;

Ένα μεταχειρισμένο Volvo V40 μπορείς να το βρεις σήμερα με μέση τιμή γύρω στις 18.400€

Τι εναλλακτικές έχεις;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Aν οι χώροι δεν είναι νο.1 προτεραιότητα για σένα, τότε το Vovlo V40 είναι μια επιλογή που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν. Αξιόπιστο στη λειτουργία του, φθηνό στα έξοδα κίνησης, δυναμικό στη σχεδίαση και ποιοτικό στη κατασκευή του, το V40 είναι ένα 5-θυρο hatchback που θα ικανοποιήσει σαν σύνολο ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Αν βρήκες λοιπόν ένα μεταχειρισμένο, πριν το αγοράσεις σιγουρέψου ότι θα μάθεις τα πάντα γι’αυτό!

Βρες Eλεγμένα Volvo

 

* Ο συγκεκριμένος οδηγός αγοράς γράφτηκε από τη Spotmechanic και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο www.capital.gr στις 08/12/2016

27 Shares
Share27
Tweet
Pin
Share