Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
25 Απριλίου, 2018

Οδηγός Αγοράς Μεταχειρισμένου SEAT Leon 1,6 TDi 105 (2012-σήμερα)

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της SEAT και ένα από τα περιβόητα value-for-money μικρομεσαία της αγοράς!

Η τρίτη γενιά του SEAT Leon παραμένει το ίδιο ολοκληρωμένη με τις απερχόμενες δύο, μόνο που αυτή τη φορά ξεχωρίζει η ποιοτική συναρμογή στο εσωτερικό αλλά και η προσοχή στη λεπτομέρεια.

Το Leon βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με τα συγγενικά Volkswagen Golf και Audi Α3 και ως εκ τούτου διαθέτει πολλά κοινά στοιχεία. Κάποια από αυτά και η γκάμα κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου.

Σε αυτόν τον οδηγό αγοράς θα αναλύσουμε το μεταχειρισμένο SEAT Leon με τον diesel κινητήρα 1.6 TDI των 105 ίππων.

Αν αναζητάς ένα μεταχειρισμένο Leon και θέλεις να είσαι σίγουρος για την κατάστασή του, τότε σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα ζητάς!

Τα υπέρ: Value-for-money, εξαιρετικά κρατήματα και οδική συμπεριφορά, ποιοτική καμπίνα, οικονομία καυσίμου

Τα κατά:  Ελαφρώς σκληρή απόδοση ανάρτησης

ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΕΓΓΡΑΦΑ

Χρονολογία: 2012 – σήμερα
Καύσιμο: Diesel
Κυβικά: 1598 κ.εκ.
Ιπποδύναμη: 105 άλογα
Ροπή: 249 Nm
0-100: 10,7 δευτερόλεπτα
Τελική: 192 χλμ/ώρα
Βάρος: 1260 κιλά
CO2: 99 γρ/χλμ
Τέλη κυκλοφορίας: 89,10€
Διαστήματα service: ανά 20.000 χλμ
Μέση κατανάλωση: 3,9 λίτρα/100χλμ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Στο τεστ πρόσκρουσης της Euro NCAP το SEAT Leon απέσπασε το απόλυτο 5 στα 5 για την ασφάλεια των ενηλίκων, βαθμολογία που το κατατάσσει στα ασφαλέστερα αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

Για να βεβαιωθείς πως το αυτοκίνητο είναι ατρακάριστο θα πρέπει να ελεγχθεί από κάποιον ειδικό σε όλα τα καίρια σημεία του πλαισίου (σασί) όπως, το πάτωμα, τις μετόπες, τα ράμφη, τα μαρσπιέ, τις κολόνες και τους θόλους. Αν έχει δεχθεί χτύπημα από σοβαρή σύγκρουση και έχει επισκευαστεί, τα σημάδια από την καλίμπρα και τα συγκολλημένα σημεία θα το μαρτυρήσουν.

Επίσης, μια ευθυγράμμιση μπορεί επίσης να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του σασί του αυτοκινήτου, αν είναι δηλαδή τρακαρισμένο.  

 

ΜΗΧΑΝΙΚΑ

Ο κινητήρας του Leon που εξετάζουμε είναι ο γνωστός από το Volkswagen Group 1.6 TDI με τους 105 ίππους. Πρόκειται για ένα σύνολο που συνδυάζει ιδανικά επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση, ενώ όσον αφορά την αξιοπιστία δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα.

Αν το μεταχειρισμένο SEAT Leon που έχεις βρει διαθέτει αυτόματο 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG, καλό είναι να γίνει προσεκτικός έλεγχος. Έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζει σφάλματα στη σύνδεσή του με τον ηλεκτρονικό επιλογέα σχέσεων.

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να σου αποδείξει μέσα από το βιβλίο service του αυτοκινήτου ότι το έχει συντηρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του κατασκευαστή.

Σύμφωνα με αναφορές, τα συγκεκριμένα 7-τάχυτα DSG ξηρού τύπου (το λάδι που περιέχουν είναι 75% μειωμένο, μειώνοντας έτσι και τις υδροδυναμικές αντιστάσεις) είχαν ανακληθεί γύρω στο 2012 από το εργοστάσιο για να αντικατασταθεί το συνθετικό λάδι το οποίο γίνεται αγώγιμο σε υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργεί πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου “Mechatronic”. Το συνθετικό λάδι αντικαταστάθηκε με ορυκτέλαιο.

Το σύστημα Mechatronic είναι στην ουσία μια μονάδα ελέγχου που διαχειρίζεται τα ηλεκτρονικά σήματα και όλα τα δεδομένα που λαμβάνει από τους αισθητήρες ώστε να τα μετατρέψει σε εντολές προς τους ενεργοποιητές. Με απλά λόγια, είναι το σύστημα που διαχειρίζεται τις αλλαγές των σχέσεων.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΡΗ

Στον έλεγχο που θα κάνεις στο μεταχειρισμένο SEAT Leon, καλό είναι να ενεργοποιήσεις τον κινητήρα και να τον αφήσεις να δουλέψει για περισσότερο από 15 λεπτά. Έτσι, ενδέχεται να ξανα-ανάψουν οποιεσδήποτε λυχνίες είχαν εσκεμμένα σβηστεί. Κάποιες από αυτές που θα πρέπει να σε ανησυχήσουν είναι το γνωστό “check engine” αλλά και η λυχνία του φίλτρου κατακράτησης μικροσωματιδίων, DPF.

Έλεγξε τη λειτουργία του infotainment συστήματος και κατά τη διάρκεια του test drive δες κατά πόσο το σύστημα πλοήγησης (αν έχει) είναι λειτουργικό. Αν χρειάζεται ανανέωση (update) στους χάρτες, μπορείς να τους κατεβάσεις εδώ. Αν δεν νιώθεις σίγουρος, απευθύνσου σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο!

Κατά τα άλλα, έλεγξε όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες του αυτοκινήτου όπως τα φώτα, τις κλειδαριές, τους αναδιπλούμενους καθρέπτες (αν έχει), το A/C και όλα τα υπόλοιπα.

Ο μηχανικοί μας για τον έλεγχο των ηλεκτρικών μερών ακολουθούν με ευλάβεια μια συγκεκριμένη λίστα. Δες την εδώ!

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Αν το SEAT Leon που βρήκες είναι 3-θυρο, έλεγξε κατά πόσο ο μηχανισμός για τα καθίσματα του οδηγού και συνοδηγού λειτουργεί απροβλημάτιστα έτσι ώστε να διπλώνουν σωστά και να επιτρέπεται η πρόσβαση στα πίσω καθίσματα.

Η χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ στο Leon στα 380 λίτρα και το κάνει ένα από τα πιο ευρύχωρα hatchbacks στην κατηγορία του.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Έλεγξε τα φανάρια εμπρός και πίσω για τυχόν ραγίσματα ή κάποιο σπάσιμο που εκτός από μεγάλο κόστος, δημιουργούν και θαμπώματα από την υγρασία. Κούνησε το φανάρι με το χέρι σου για να δεις αν έχει σπασμένες βάσεις.

Σε τι τιμή θα το βρεις ως μεταχειρισμένο;

Ένα μεταχειρισμένο SEAT Leon με τον κινητήρα 1.6 TDI 115 hp θα το βρεις με μέση τιμή τις 10.800€.

Τι εναλλακτικές έχεις;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το συγκεκριμένο SEAT Leon που εξετάζουμε είναι ένα αξιόπιστο και ποιοτικό αυτοκίνητο, το οποίο διαθέτει εξαιρετική οδική συμπεριφορά, ικανοποιητικούς χώρους αλλά και οικονομία καυσίμου.

Αν θέλεις να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο Leon δεν θα δυσκολευτείς να βρεις καθώς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή hatchbacks! Αν και ο κινητήρας δεν παρουσιάζει προβλήματα, σε αυτό που θα πρέπει να δώσεις προσοχή είναι το αυτόματο κιβώτιο DSG, εφόσον θέλεις να αγοράσεις αυτόματο. Κατά τα άλλα, είναι σίγουρο πως θα το ευχαριστηθείς!

Βρες Ελεγμένα SEAT Leon

3 Shares
Share3
Tweet
Pin
Share